Gerli Liinamäe tõusis esimest korda avalikkuse ette aasta tagasi, kui ta võitis Austrias peetud rahvusvahelise uisuliidu korraldatud võistluse. „Läksin sinna vaid proovima ilma igasuguse lootuseta. Aga tuli välja,” meenutas Liinamäe tagasihoidlikult esimest tähtsamat verstaposti. Tõsi küll, võit oli tema uisutajakarjääri teine oluline tähis, sest esimest korda tabas Pirita majandusgümnaasiumis õppiv neiu kümnesse siis, kui kohtus Tiiu Valgemäega, kelle käe all ta juba aastaid treenib.

Olukorra muudab eriti huvitavaks tõsiasi, et Valgemäe kolis kodumaale alles aasta eest, varem käis Liinamäe harjutamas treeneri elupaigas Soomes.

„Eestis treenisin üksi, Tiiu andis ülesanded, tegin täpselt nii, nagu ta ütles,” rääkis Liinamäe. Ent väga tihti viibis ta ka Soomes. „Käisin seal kogu aeg, kool on mulle palju vastu tulnud, raske on, ent püüan veerandi lõpuks ikka hinded korda saada,” lubas 15-aastane uisulootus.

Kui Valgemäe Eestimaale naasis, muutus Liinamäe elu kordades lihtsamaks. „Saan kodus elada ja koolis käia, varem tundsin pidevalt koduigatsust,“ tunnistas ta. Küll aga ei saa öelda, et Liinamäe päevakava lihtne oleks. Esimene trenn algab neljal päeval nädalas kell 6.30 ja kuna kohe kell kümme järgneb koreograafia, ei jõua uisutaja vahepeal kooli.  

„Kui koreograafia õigel ajal lõpetame, lähen tundidesse, kuigi järgmine trenn on juba kell 14.30, nii et pigem käin ikkagi koolis järelvastamas. Mõnel päeval teen Audenteses  ka üldkehalist ettevalmistust.”

Imetleb Asadat

Liinamäe oli saanud just kuue- aastaseks, kui ta otsustas, et tahab tegeleda sama alaga, millega sportlikud, ilusad ja graatsilised naised telekraanil. Oma plaani jagas ta isaga, kes tütre treeningule ka viis. Nüüd, aastaid hiljem imetleb ta valitsevat maailmameistrit Mao Asadat.

„Mulle väga meeldib, kuidas Mao sõidab, tema liuglemine ja hüpped on nauditavad,” lausus Liinamäe, kellel endal veel esialgu mingit lemmikelementi välja kujunenud pole.

„Kõik on raske,” sõnas ta naeratuse saatel, kuid lisas, et seni on tema tugevamaks küljeks ikkagi tehniline pool. Ent liikumist aitavad parandada endised tippballetiartistid Kaie Kõrb ja Viesturs Jansons.

Kavasid vahetab Liinamäe vahel aasta, vahel paari järel, jääl eelistab ta liuelda klassikalise muusika saatel, kuigi vabal ajal kuulab kõike, mis raadiost tuleb. Kleitidele pole ta esialgu suurt hulka raha kulutanud, pigem on ostnud kellegi vana ja selle endale sobivaks kujundanud.

Liinamäe suuremad fännid on tema vanemad, aga ka kõik teise lähedased sugulased. Uisuhuvi on nakatanud ka viieaastase väikevenna.

Sel aastal osales Liinamäe kahel juunioride GP etapil: Courchevelis sai ta 107,82 punktiga kümnenda ja Dresdenis 116,87 punktiga üheksanda koha.

„Esimesel etapil läksin päris närvi, rahvast oli väga palju, kõik oli harjumuspäratu. Aga kogemuse sain suure. Teine etapp läks juba kergemalt,” sõnas Liinamäe, kes täna-homme üritab jõuda Eesti esivõistlustel kahe parema sekka.

„EM-il võistlemine annaks hindamatu kogemuse, oleksin selle võimaluse üle väga õnnelik,” lisas ta.

Isiklikku

Gerli Liinamäe

iluuisutaja

•• Sündinud 21. märtsil 1995

Treener:

Tiiu Valgemäe

Klubi:

iluuisutamisklubi Venus

Kool:

Pirita majandusgümnaasium

•• Isiklik rekord: 121 punkti

Saavutused:

„Ice Challenge 2009” esikoht

Juunioride GP kümnes ja üheksas koht 2010. aastal

Costa on valmis naiste seas konkureerima

Jasmine Alexandra Costa ema viis viieaastase tütre uisutama just siis, kui Anna Levandi Eestis treenerina tööd alustas.

Kolmel aastal juunioride GP võistlustel karastunud Costa läheb täna starti kindla sooviga jõuda kahe parema hulka. „Enne võistlusi on hea, kui närv on sees, aga jääl unustan kõik ja keskendun vaid oma kavale,” rääkis Costa, lisades, et võistlused peegeldavad treeninguid. „Kui trennis läheb kehvasti, pole ka võistlustelt midagi oodata ja vastupidi. Ühe erandiga. Paari nädala eest, enne  Dortmundi võistlust olin nädal aega kodus haige, ent püstitasin isikliku rekordi. Nii et mõnikord juhtub ka imesid. Ootan Eesti meistrivõistlusi, tunnen, et olen valmis naiste seas konkureerima.”

Tulevikus treeneriks

Nagu Liinamäe arvab ka Costa, et nii noorena tulevad kõrgemad hinded ikka tehnika eest, koreograafiat peab lihtsalt arendama. „Kevadel õppisin ära kolmekordse rittbergeri, mis on võistlustel stabiilselt välja tulnud, nii et see hüpe meeldib mulle praegu kõige rohkem,” sõnas sellest sügisest Audenteses õppiv Costa. Varem Järveotsa gümnaasiumis käinud Costa eelistas Audentese spordigümnaasiumi seetõttu, et trennideks on aeg ette nähtud, nii ei pea ta väga palju tundidest puuduma.

Costa kavad on seni enamasti seadnud treener Levandi, vabakava aitas vormida ka tunnustatud koreograaf Maria McLean, kleidid õmbleb hea abiline Asta.

Jasmine enda sõnul on ta realist, kes ei unista maailmameistritiitlist. „Esmalt tuleb ära võita Eesti meistrivõistlused, jõuda EM-il esikümnesse ja MM-il vabakavale,” paotas ta lähiaja eesmärke.

Ometi, eeskujuks on talle maailmas kõige kõrgemaid hindeid teeninud korealanna Yu-Na Kim. „Yu-Na sõit on puhas, olen teda juba mõnda aega imetlenud,” sõnas Costa, kelle puhul kehtib ütlus, et kui oled sõrme andnud, võetakse ka käsi. Nimelt on 16-aastane uisutaja veendunud, et tema elu keskpunktiks jääb uisutamine ka siis, kui ta ise sportlaskarjääri lõpetab. „Mõnda aega saab raha teenida sõuetendustega, samuti soovin astuda ülikooli, et õppida treeneriks,” lausus ta.

Esialgu seisab aga pikk karjäär alles ees. Selleks tuleb palju võistelda, seni on kõige paremini õnnestunud möödunudaastane juunioride GP etapp Minskis, ja treenida – laagritest on enam andnud tänavune Andorra laager, kus juhendajaks oli Joannie Rochette’i treener Manon Perron.

„Kooli lähen kell 8.30, kell 12 algab trenn, 14.20 jõuan uuesti kooli, tunnid lõpevad viie ajal, siis taas trenni. Koju jõuan kella kaheksaks, siis hakkan õppima,” kirjeldas Costa oma päeva. Vahel õnnestub tal ka sõpru näha. Kuid kõige lähedasem inimene on talle ema. „Tahan, et ema minuga alati kaasas oleks, mul on tähtis, et keegi omadest toetaks,” lisas ta.

Isiklikku

•• Sündinud 10. augustil 1994

Treener:

Anna Levandi

Klubi:

Anna Levandi IUK

Kool:

Audentese spordigümnaasium

•• Isiklik rekord: 126,61 punkti

Saavutused:

2009. aasta Minski juunioride GP viies koht

2010. aastal Sheffieldis 13. koht, Ostravas 15. koht