Hollandi olümpiakoondisse kuuluv Jan Bos hoidis pärast jää nägemist kahe käega peast kinni, vahendab Hollandi päevaleht Algemeen Dagblad. „Neli aastat tagasi Torinos mõtlesin, et sealne jää on halb. Seekord vastutab jää seisukorra eest sama mees, kes toona. Loodan, et järgmine kord pannakse ametisse mõni teine rajameister. See ei ole ju olümpiale kohane kvaliteet. See on naeruväärne!” põrutas Bos.

Tõsi, auklikku ja mühklikku jääd on kirunud teisedki võistlejad. Pühapäevase naiste 3000 meetri distantsi eel tuli võistlus kümme minutit hilisemaks lükata, et finišijoone lähedal olevat auku siluda. Esmaspäeva õhtul viibis meeste 500 meetri distants poolteist tundi, sest üks jääpuhastamise masin oli katki läinud.

USA kiiruisukoondise peatreener Ryan Shimabukuro palus korraldajatel võistluse suisa edasi lükata, sest pidas jääd ohtlikuks. Shimabukuro sõnul tekitab lisaprobleeme veel ka ringi sisemiste ja välimiste radade ebavõrdne seisukord. „Vesi ei ole õigesti rajal jäätunud,” nentis ta. „Jääb mulje nagu oleks jää kergelt laineline ning see tähendab, et uisutera kontakt jääga on ebastabiilne.”

Korraldajad oli sunnitud pöörduma Kanada eelmise olümpialinna Calgary olümpiaovaali poole ja paluma neilt jäähoolduse masinat laenuks.

Calgaryst toodud jäämasinatega on aga oma mure – Richmondis kasutati Kanada enda toodetud masinat Olympia. Calgarys oli kasutusel USA toodang Zamboni. Nüüd võib Olympia korraldajad lepingu rikkumise tõttu kohtusse kaevata.”