Kergejõustikuhooaja avakolmandik on lõppemas, välistähtedega rikastatud tippsündmused Tartus ja Tallinnas Eesti rekordit ei andnud. Reedese esinemise järgi hinnates ähvardab kolmikhüppe tippmarki uuendada Virge Naeris. Üle 14 meetri on Naeris hüpanud vaid piiri taga, reedel püstitas kõige enam Eesti koondist esindanud jõustiklanna kodustaadionide parima tulemuse 13.90.

Kaks aastat tagasi LAV-is 14.19 saavutanu on veendunud, et suudab tippmarki nihutada. “Vajan konkurentsi, siis ei saa hetkekski lõdvaks lasta.”

Treener Jaak Uudmäe ootab eredat sähvatust augusti lõpul EM-il Budapestis. “Virge naasis treeningusaali märtsis, me pole veel suuri eesmärke seadnud. Budapestis peaks ta hüppama 14.20-14.30.”

Hooaega 13.44 ja 13.56ga alustanud Naeris pidas tähtsaks, et vahepeal kaks korda tõkkesprindis startis. “Otsustasime treener Jaak Uudmäega siduda kiirustreeningu võistlemisega. Tõkkejooks annab pöiale teravust, seda on veelgi vaja.” Sündis isiklik rekord 13,76. Stardi lihvimine võimaldaks Uudmäe arvates hoolealusel EM-normigi 13,50 ületada.

Järgmine etteaste on Naerisel 2. juulil Luzernis. “Keskendun kiiruse parandamisele, kuid ei loobu ka jõutreeningust. Enne esimest võistlust puhkasin ja keha valdas tühjus. Nüüd käisin kaks päeva enne võistlust kangisaalis.”

Läinud hooaja nurjasid Naerisel vigastused. “Oleme püüdnud traumadest hoidumiseks tehnikat muuta,” selgitas Uudmäe. “Vigastused on vale tehnika tagajärg. Treenerite Sven Andresoo ja Rein Soku juhendamisel sai Naeris tugeva kehalise ettevalmistuse.”

Oma treeningust on Moskva olümpiavõitja Uudmäe üle võtnud planeerimise. “Pean oluliseks treeningupäeviku korralikku täitmist. Eestlased ei hinda eriti töö teadlikku kavandamist, eelistatakse harjutada enesetunde järgi. Tõsi, enesetunnetki tuleb jälgida.”

Järgmise suursündmuse, Euroopa kümnevõistluse superliiga meeskond nimetatakse nädala lõpul. Erki Noole sprindikiirus 10,55 lubab Götzise punktisummale 8672 Kadriorustki head järge oodata. Götzises isikliku margi 8179 kogunud Indrek Kaseorg harjutab Tartus ja Andrei Nazarov Vilniuses. Ka reedel 2.23 kõrgust hüpanud Ramon Kaju vaim on kümnevõistluseks valmis. “Treenitus on hea, paranev jalg ei lase tõkkeid joosta.”

Kristjan Rahnu valmistub koondise pealiku Rein Soku sõnul juunioride MM-iks. Vajadusel soovitab Sokk superliiga nelikusse Sven Simuste.

Edenemisega rõõmustasid viimastel võistlustel järjekordselt EM-normi täitnud kettaheitja Eha Rünne, sama suutnud 800 m jooksja Urmet Uusorg, 5000 m kõigi aegade edetabelis seitsmendaks tõusnud Pavel Loskutov ja 400 m tõkkejooksus üle kolme sekundi tippaega parandanud Indrek Tustit. Budapesti pürgiv tõkkesprinter Kertu Tiitso otsib sobivat tõkketunnetust, Tallinna esinemine jäi Sule-võistlusel näidatud 13,55 varju.

Kuulitõukajal Margus Tammarul on EM-pääse põues, ent isikliku rekordi 18.90 järel on ta viiel võistlusel järjest meetri varrukasse jätnud. “Tehnika logiseb,” osutas kerget randmevigastust raviv Tammaru. “Jõud on alles, usun, et taastan kevadise vormi.”

Juunioride MMile on koha taganud ka kõrgushüppaja Kärt Siilats, tema eakaaslane Sven Andresoo rühmas Marko Aleksejev peab MMile jõudmiseks ületama kõrguse 2.14.