Sel nädalal inspekteerib ROK-i delegatsioon Sotšit, kus teisipäeval võõrustas neid isiklikult Vladimir Putin. Venemaa president  on ise sage Sotši lähedal asuva Krasnaja Poljana mäesuusanõlvade külastaja.

The Sunday Telegraphi väidetel on Sotši olümpiamängude korraldamise eelarve 6,5 miljardit naela ja on täielikult kaetud vene oligarhide, erakorporatsioonide ja vene maksumaksja rahadega.

Chelsea jalgpalliklubiomanik ja Venemaa rikkuselt teine inimene, Roman Abramovitš, kelle varandust hinnatakse 10,6 miljardile naelale, on Sotši läheduses ostnud maad ja ehitab sinna mõned hotellid ja eravillad.

Samal ajal Vladimir Potanin, 46-aastane niklikuningas, kes asub vene rikkurite edetabelis neljandal kohal, investeerib 165 miljonit naela naabruses asuva Krasnaja Poljana mäesuusakuurorti arendamiseks.

Hetkel Venemaa rikkaimaks inimeseks peetav, 39 aastane, Oleg Deribaska, on hõivatud hotellkompleksi ehitamisega, kuhu tuleb 3000 numbrituba. Kui Sotði peaks olümpialinnaks saama, siis saaks sellest hotellikompleksist sportlaste olümpiaküla.

Deribaska, kelle ärihuvide hulka kuulub maailma suuruselt teine alumiiniumi kompanii, ostis ära Sotši uue lennujaama terminali. Selle terminali esimesteks külastajateks oligi ROK-i delegatsioon, kes peale
saabumist sõidutati Oleg Deribaskale kuuluvasse lukshotelli "Rodina", kus üks öö majutust maksab rohkem kui 1000 naela.

Kuigi Vene avalikkus ja Sotši korralduskomitee liikmed üritavad vähendada ja varjata  miljardäride rolli, on siiski ROK-i inspektoritel raske mitte märgata seda, kuidas oligarhid potsentsiaalse olümpialinna piirkonda arendavad. Kuid siiski tuleb tunnistada, et kõik on alles paberil ja ROK-i delegatsioon peab oma töös kasutama paljuski oma kujutlusvõimet.

Näiteks eelmisel nädalal avanes vaatepilt, kus mäesuusanõlvadel, mis peaks vastu võtma maailma parimaid mäesuusatajaid, töötas üks ainus, 15 aasta vanune, kriuksuv istetõstuk. Ja kohas, kus peaks 7 aasta pärast asuma olümpialinnak, laiutab 700 ha tühermaa, mis on täis pikitud inimeste aiamaadega.

MÄRT MUUK