Võistluse esimesest tiirust pääses varupadruniteta tosin meeskonda ja liidrina väljus tulejoonelt Chengye Zhang (Hiina). Priit Viks sai kõik märgid maha kuue lasuga ja oli 27-sekundilise kaotusega 16. kohal. Teisel sõidutiirul tõstis tempot Ivan Tšerezov (Venemaa), kes oli täpne ka püstitiirus ja edestas konkurente juba 24 sekundiga. Viks ei vääratanud ja tõstis Eesti 13. positsioonile, liidrist taha 48,4 sekundit. Olümpiavõtja Saksamaa pidi avavahetuse teise tiiru järel minema trahviringile, favoriite vedas alt Rico Gross.

Vahetusalas oli venelaste edu järgnevate ees üle poole sekundi. Viks jõudis pärale grupis kohtadel 9.-13., Indrek Tobreluts sai rajale 11. kohal, Maksin Tšudovist (Venemaa) 53,5 sekundit hiljem. Venemaa pääses lamadestiirust puhaste paberitega ja suurendas paar isekundi võrra edu teiseks tõusnud Sloveenia ees. Täpne oli ka Tobreluts, kes tiirust väljus 11. kohal, liidrist lahutas 1.00,3, aga seitsmendast kohast vaid 7,5 sekundit.

Teise vahetuse teises tiirus pidi Venemaa esimest korda varupadrunilt abi paluma, kuid jälitajatel ei läinud lihtsamalt. Tšudoviga samasse minutisse mahtusid vaid USA (+39,2) ja Lars Berger (Norra, +43,7)). Tobreluts võinuks veatu soorituse korral tõusta esikuuikusse, kuid kaheksa lasuga jäi ikka üks märk üles. Trahviringilt saabus eestlane aga ikkagi 10. positsioonil - venelastega vahe 1.44,6, aga käeulatuses Prantsusmaa. Tobreluts pingutas lõpuni, vahetas kümnendana liidrist 1.49,9 hiljem, kuid kaheksas koht oli vähem kui kahe sekundi kaugusel.

Dmitri Jarošenko oli oma esimesel MM-teatel kindlus ise ja viienda tiiru järel oli vahe lähima jälitaja Frode Andreseniga (Norra) juba 52 sekundit. Kolmas oli Sven Fischer (Saksamaa), aga kaotust kogunenud juba poolteist minutit. Kauri Kõiv vajas lamadestiirus abi ühest lisalasust ja suutis eestlaste head kohta hoida. Lasketiirust väljus Eesti 10. positsioonil, mitte kaugel Läti ja Prantsusmaa.

Jarošenko oli kindlus ise ka püsti püssi palge võttes ja kuna Andresen pidi minema trahviringile, siis kärises vahe juba enam kui pooleteisele mintutile. Kõiv kordas Tobrelutsu seeriat, tabas kaheksast lasust pooled ja pääses peale trahviringi rajale 12. kohal 3.08 Venemaast hiljem.

Viimast vahetust sai Nikolai Kruglov alustada 1.23 enne Ole Einar Bjørndalenit (Norra) ja 1.30 enne Michael Greisi (Norra). Kõiv viimasel suusaringil väsis ja vahe liidriga kasvas 3.29-le. Eesti oli 12., lätlastest maas 34 sekundit.

Kolm esimest ei vääratanud lamades kordagi. Venemaa vahe oli vähenenud 1.10-le ja Saksamaa oli Norra kinni püüdnud. Eesti ankrumees Roland Lessing tulejoonel ei rabistanud, sai kõik märgid esimesel katsel maha. Kruglov oli vaheaja märgi läbinud 3.47 varem, Lätist lahutamas 19 sekundit.

Kruglov kunstlikult põnevust ei tekitanud ja hõbeda saatuse otsustas Bjørndaleni täpne laskmine. Lessing oli lätlase kinni püüdnud, mõlemad said kohe kõik viis märki maha ja vaekausi kallutas meie poole parem võhm. Lessing ületas finišijoone Venemaast 4.03,9 hiljem, lätlased kaotasid 16,4 sekundiga.

SPORTNET
Foto: Reuters