Videokorduste kasutamist toetab ka Arsene Wenger

Oktoobri lõpus esines samasuguste nõudmistega ka Mart Poomi koduklubi Londoni Arsenali peatreener Arsene Wenger, kes on olnud videotehnoloogiat pooldaval seisukohal juba pikemat aega. Wengeri uusim vastavasisuline sõnavõtt leidis aset pärast Meistrite liiga 0:1 kaotusmängu Moskva CSKA-le, kus ei loetud ära Thierry Henry väravat, kuna kohtunik arvas, et prantslane mängis palli käega. Kordused osutasid vastupidisele.

"Videotehnoloogiat on vaja, sest kui armastada jalgpalli, siis tuleb soovida ka õiglust. Miks keelduda abist, mis on olemas? Kui inimesed näevad asju, mida tegelikult ei juhtunud, tekib küsimus nende aususe osas ja seda ei soovi keegi. Nimetatud juhtumi osas oleksin soovinud, et kohtunik oleks teatanud: "Videokordus palun, kahtlustan käega mängu"," tutvustas oma visiooni tippjalgpalli arengust Wenger.

Endine tippkohtunik on tehnoloogiale vastu

Hughesi ja Wengeri sõnavõttudele sobib kõrvutamiseks seada  Jeff Winteri arvamus. Endine Inglismaa tippkohtunik, kes pärast karjääri lõppu 2004. aasta kevadel on inglise pressis üks juhtivaid kohtunikutöö kommenteerijaid. 2004. aastal küsiti tema käest: "Kas sinu meelest peaks jalgpalli tooma videokordused, et aidata kohtunikke ning nende abilisi raskete otsuste tegemisel?"

Winteri vastus: "Soovin, et saanuksin iga kord, kui minult seda on küsitud, ühe naela. Oleksin praeguseks miljonär. Samas on see üpris igav, sest annan pea alati samasuguse vastuse.

On olemas teatud otsuseid - ajamõõtmine ja see, kas pall ületas joone või mitte - kus tehnoloogia võiks võibolla abiks olla. Kuid kõik muu on kinni isiklikus arvamuses. Ehk videokorduste kasutusele võtmisega saadetaks see isiklik arvamus väljakult tribüünile.

Jalgpall on väga liikuv mäng, see käib pidevalt ühest väljaku otsast teise. Väga kena on ju videokohtunikke nõuda ent millal mäng sel juhul katkestatakse ja kuidas taasalustataks? Kui tuleb välja, et väljakukohtunikul oli õigus, kas siis jätkame pooleks palliga karistusalas. Näiteks Arsenali-sugune meeskond võib olla oma karistusalas penalti äraandmisele kahtlaselt lähedal ent samas palli juba 10 sekundi pärast väljaku teisel poolel olevasse vastase väravasse toimetada. Ehk kui me mängu vahepeal seisma panema, võtame sealt ära selle põnevaima aspekti.

Kui keegi suudaks välja mõelda mingi süsteemi, kuidas videotehnoloogiat kasutada, oleks see suurepärane. Kuid keegi pole suutnud mind veel veenda, et see on võimalik ilma jalgpalli nauditavust tapmata või sandistamata. Vahet pole, kas sa oled suure ettevõtte tegevjuht või kaheksa-aastane, kes läheb oma esimesele jalgpallimängule - igaühel on oma arvamus.

Kui see arvamus ära võtta, poleks ajakirjanikel enam tööd ning ajalehtedel poleks enam millestki kirjutada."

Pildil: Inglismaa üks tuntumaid vilemehi Graham Poll. Heliühendus abikohtunike ja neljanda kohtunikuga on arbiitritel juba praegu. Kas millalgi lisandub ka videokohtunik?

BBC ja The Guardiani põhjal,

OTT JÄRVELA,
SPORTNET
ott@sportnet.ee
Foto: Reuters