Tallinna linnavalitsuse pressikonverents 06.09.2023

Kaja Kallase peaministritool kõigub, kuna päevavalgele on tulnud tema abikaasa sidemed Vene äriga. Mihhail Kõlvartil on kahtlemata huvitav jälgida, kas vene seosed lähevad Kallasele ameti maksma või mitte. Kõlvartil endal on minevikus väga ebamugav kokkupuutepunkt putinistidega. Praegu kipub see erakonna esimehevalimiste käigus vägisi jälle pinnale kerkima.

Võib-olla just selle tõttu hoidub Mihhail Kõlvart Kaja Kallase teravast kritiseerimisest. Delfi küsis täna Kõlvartilt, mis on tema seisukoht ja kas Kaja Kallas oleks pidanud/peaks tagasi astuma. Kõlvart lükkas pakutud võimaluse peaministrit tõrvata viisakalt tagasi ja vastas äärmiselt leebelt. „Loomulikult olen seda skandaali jälginud. Näen, et seda on palju kommenteeritud ja leian, et täiendavaid kommentaare ei ole vaja. Peamine probleem pole selles mitte peaminister kui isik, vaid institutsiooni usaldusväärsus ehk teema, mida kirjeldas ka austatud Eesti vabariigi president. Jutt ei ole ühest isikust vaid valitsuse jätkusuutlikkusest,“ sõnas Kõlvart.

Edasi päris Delfi Seligeri laagri kohta viidates, et kui linnapeast saab Keskerakonna esimees ja potentsiaalne peaministrikohale pürgija, selleteemalised küsimused ei kao. Millises laagris Kõlvart 2010. aastal Seligeri ääres ikkagi oli: kas naši korraldatud propagandalaagris või ühes teises, sama järve ääres samal ajal toimunud mitte-propagandalaagris?

„Tegelikult olen seda teemat kommenteerinud mitu korda, nii enne kui ka peale valimisi ja ka 13 aastat tagasi. Minu seisukoht on sama. Osalesin rahvusvahelises laagris, kus ei olnud ideoloogiat, vähemalt osalejad seda ei näinud,“ sõnas Kõlvart. „Vastan täna samamoodi nagu 13 aastat tagasi. Ma osalesin seal, kuna see oli rahvusvaheline laager, seal olid inimesed nii Lääne-Euroopast kui ka Ameerikast ja ma ei tunnetanud, et keegi püüaks mingit ideoloogiat peale suruda. Isegi kui see juhtuks, siis minu puhul ei saaks keegi sellega hakkama,“ lisas ta.

Elo Mõttus-Lepik tõi eile saates „Täistund“ uuesti esile 12 aastat tagasi Eestis pahameelt tekitanud juhtumi, kus toona alles algaja poliitik Kõlvart juhtis Eesti noorte delegatsiooni naši korraldatud noortelaagris Venemaal.

Vladimir Putini heakskiidul loodud noorteühenduse Naši kureeritavad traditsioonilised laagrid toimusid Moskvast põhjas Tveri oblastis Ostaškovi linna lähistel Seligeri järve ääres juba 2005. aastast. Eestit esindas 2010. aastal mitu delegatsiooni, ühte nendest - noorsooühingut Põlvkond juhtis Mihhail Kõlvart.

Delfi kirjutas 2011. aastal, et noortelaagri suurimat supelranda kaunistas umbes 40 Venemaa vaenlase pead. Keppide külge olid kinnitatud sildid, kust võis lugeda, millega vastav isik Venemaa vaenlase tiitli ära teeninud oli.

Supelrannas võis kohata mitmeid eestlasi. Esindatud olid Mart Laar, Andrus Ansip, „pseudoajaloolane“ Jaak Valge ja Tunne Kelam. Laari ja teisi süüdistatakse ajaloo võltsimises ning kommunismi ja natsismi võrdsustamises ja muudes pattudes.

Elo Mõttus-Lepikule ütles Kõlvart nüüd. Seligeri laagrist 12 aastat hiljem, et tema ei käinud üldse selles, vaid ühes teises laagris, mis asus lihtsalt sama järve ääres. „Koht oli sama, aga see, kus mina osalesin, ei olnud propagandalaager. See oli teine projekt, teine laager,“ kinnitas Kõlvart Mõttus-Lepikule. Küsimusele, mis laagriga siis tegu oli, linnapea ei vastanud.

Kõlvart võib-olla ei mäleta, mis laagris käis, aga Postimehe venekeelsete väljaannete peatoimetajal Sergei Metlevil on parem mälu ja täna avaldas ta Postimehes ka arvamusloo, milles meenutas 2010. aasta Selgieri laagriga seonduvat, muuhulgas ka seda, et Kõlvart ikkagi viibis just Naši laagris. „Vene riigitruu meediaväljaane Komsomolskaja Pravda pühendas Kõlvarti osalusele Seligeri laagris teksti pealkirjaga „Tunne „Našisid“. Seligeri laager pealtnägija pilguga“,“ kirjutas Metlev.