Täisindeksi järgi (1,106) arvutatakse riigikogu liikmete, presidendi, riigikohtu esimehe, riigikontrolöri, õiguskantsleri ja Eesti Panga nõukogu liikmete palk. Väiksem indeks mõjutab ka nende ametikohtade palku, mis on seotud mõne kõrgema teenistuja palgaga. Selline erand kehtib neli aastat ja peaks tooma 21 miljonit eurot säästu.

Kergliiklejate trahvid tõusevad kümnekordseks

Plaanitav seadusemuudatus annab politseile õiguse kontrollida tõukerattaga sõitjate ja ratturite joovet alkomeetriga. Ühtlasi plaanitakse muudatusega kümnekordistada kergliiklejatele purjuspäi sõitmise eest määratavaid trahve. Uude eelnõusse on lisatud säte, et ratturi joove ei tohi ületada 0,5 promilli ja politsei saab õiguse panna tõukeratturi n-ö puhuma.

Praegu saab joobes ratturile määrata kuni 10 trahviühikut ehk 40-eurose trahvi, seadusemuudatusega aga tõuseb trahv 100 ühikuni, mis on kuni 400 eurot. Järgmisest aastast peaks purjus kergliikleja trahv tõusma veelgi rohkem.

Lisaks annab seadusemuudatus omavalitsustele õiguse kehtestada tõukeratastele kiiruspiiranguid.

Ajutise reisidokumendi saab lihtsamalt

Isikut tõendavate dokumentide seaduse muutmisega muutub välismaal dokumendi aegumise, varastamise või hävimise korral ajutise reisidokumendi saamine lihtsamaks. Uus regulatsioon võimaldab ajutise reisidokumendi taotleja isikut kontrollida distantsilt ja toimetada talle tagasipöördumistunnistus või tagasipöördumise luba kullerposti teel.