Allergiahaigused aina sagenevad ning kevade saabumisega märkab üha rohkem inimesi õietolmuallergiast tingitud sümptomite avaldumist. Eksperdid selgitavad, miks allergiat üha rohkem esineb, mis allergilist nohu põhjustab ja mis on selle ravivõimalused.

Südameapteegi farmatseudi Liina Neieri hinnangul peitub allergiahaiguste sagenemise põhjus muutunud keskkonnatingimustes. „Steriilsemas ja hügieenilisemas keskkonnas elades puutume üha vähem kokku erinevate mikroorganismidega ja muutunud on ka meie soolestiku mikrofloora, mis on oluline tasakaalustatud immuunsuse tekkeks. Usutakse ka, et oma mõju on sagedasti kasutatavatel kemikaalidel ja meie toidusedelis leiduvatel lisaainetel ehk E-ainetel,“ lausus Neier.

Uuringud näitavad, et maal elavatel lastel esineb vähem allergiaid kui linnalastel, kuna maapiirkondades on puhtam õhk ja vähem autosid. „Heitgaaside tahmaosakesed võivad näiteks õietolmuallergeenid sügavale hingamisteedesse viia ja seal põletikulisi reaktsioone tekitada. Maal puutuvad lapsed juba väga varakult kokku paljude erinevate bakteritega, samuti süüakse linlastest enam oma kodus või lähikonnas kasvatatud ja säilitusainetest vaba toitu,“ selgitas farmatseut allergiate teket.

Allergiahaiguste sagenemist kinnitas ka allergoloog Kaja Julge, kelle sõnul mängivad sagenemises rolli nii geneetika kui ka keskkond ning nende kahe kombinatsioonid. „Allergia tekke eelsoodumuseks on, kui peres või lähisugulastel on allergiat esinenud. Erinevas vanuses ollakse ülitundlikud erinevate allergeenide suhtes. Näiteks esimestel eluaastatel reageerivad lapsed pigem toiduallergeenidele: munale, piimale, pähklitele, aga suuremad lapsed ja täiskasvanud rohkem kassi, koera allergeenile, tolmulestadele, ning kõige hiljem lisanduvad õietolmu allergiad,“ sõnas Julge.

Lapse toiduallergia prognoosib allergia kujunemist aeroallergeenide suhtes.

Allergoloogi sõnul täna allergia teket vältida ei osata. Samuti ei pea paika väide, et allergeeni vältimisega saaks allergia ilmnemist ära hoida. „Allergeen, mille kokkupuutel võib ühel inimesel selle allergeeni vastu ülitundlikkus tekkida, võib teisel inimesel just suures koguses allergeeni kontaktil aidata allergia teket vältida. Kui lapsel on toiduallergia, siis see prognoosib suure tõenäosusega allergia kujunemist hilisemas eas aeroallergeenide suhtes. Näiteks munaallergikutest hakkavad hiljem aeroallergeenidele reageerima 75%,“ lausus Julge.

Sagedamini esinevad aeroallergeenid on õietolm (varaõitsevad tuultolmlevad puud, heintaimed ja rohttaimed), hallitusseente eosed, kodutolm, koduloomade eritised, kõõm ja karvad ning olmekeemia.

Südameapteegi farmatseut Liina Neier tõi välja, et kevadisel ajal võivad õietolmuallergia all kannatavad inimesed kogeda mitmeid ebameeldivaid sümptomeid. „Õietolmuallergia avaldub kõige sagedamini heinapalavikuna ehk silmade, nina ja bronhide reaktsioonina õietolmule. Peamised allergia põhjustajad on sarapuu-, lepa- ja kasetolm, aga ka tamme ja võilille õietolm,“ lausus Neier, soovitades allergikutel jälgida õietolmuseire andmeid Allergialiidu kodulehelt. Õietolmu kontsentratsioon õhus võib päeva jooksul muutuda, olles kõrgem päikselistel ja tuulistel päevadel.

Allergilise nohu sümptomeid saab leevendada nii tablettravi kui meresoolalahusega.

Farmatseudi sõnul põhjustab õietolm sageli allergilist nohu, mille all mõistetakse kõrgenenud ninalimaskesta ärritusvõimet mingi kindla sissehingatava ärritaja ehk allergeeni suhtes. „Nohu vallandav spetsiifiline ärritaja ehk allergeen satub ninna sissehingatava õhuga. Tekib ninalimaskesta ärritus, mis väljendub ninakinnisusena ja vesise nohuna. Näiteks tolmulestade või kassi ja koera allergiast tingitud aastaringselt kestva nohu puhul esineb pidev nina- ja ka ninakõrvalkoobaste limaskesta turse, mille tagajärjel võivad tekkida limaskesta väljasopistused ehk polüübid,“ tõi Südameapteegi ekspert välja.

Neieri sõnul ei ole allergia teket vältida võimalik, kuid võimalik on leevendada allergiast tingitud sümptomeid. „Allergiavastase tablettravi eesmärgiks on vähendada aevastusi ja vesis-limast eritist ninast. Ninakinnisust mõjutab see ravi vähem, sel puhul on abi ninna pihustatavatest hormoonpreparaatide kuuridest ja lühiajaliselt võib kasutada ka nn ninaavajaid. Efektiivne on tablettravi just hooaegade kaupa esineva nohu puhul. Põhiline ravimgrupp on antihistamiinikumid, näiteks loratadiin, desloratadiin ja tsetirisiin. Samuti on allergikute jaoks väga oluline nina loputamine meresoolalahusega, mis puhastab nina allergeenidest, niisutab nina limaskesta ning aitab allergiaravimitel paremini toimida,“ soovitas farmatseut.

10 nippi kevadise allergia leevendamiseks:

  • jälgi aerobioloogiajaama andmed õietolmusisalduse kohta õhus;

  • viibi õieallergia tippajal õues vaid hommikuti ja õhtuti – siis on õietolmu liikvel kõige vähem;

  • põletikuliste silmade kaitseks kanna päikeseprille;

  • väldi urbade ja lõikelillede tuppa toomist;

  • hoia auto ja tubade aknad suletud;

  • pühi tolmu märja lapiga;

  • pesu kuivata toas;

  • paljapäi õues käies loputa juuksed enne magamaminekut puhtaks;

  • vahetult pärast tuppa sisenemist loputada nina meresoolalahusega;

  • võimalusel kasutada õhupuhastusseadet;

  • kanna kaasas allergiat leevendavaid tablette.