Ja kui peaksidki natuke rohkem pensioni saama (2017. aastal on tulumaksuvaba pension 416 eurot), siis tabab sind riigi valus maksuvits. Selleks et lugeja ei süüdistaks autorit luuludes, esitame väljavõtte sotsiaalkindlustusameti kodulehelt.

Näiteks: Mati pensioni suurus on 450 € kuus ja ta on esitanud meile tulumaksuvaba osaga arvestamise avalduse. Mati pension kuulub tulumaksuga maksustamisele:

2017. aastal 450 – 416 = 34 → 34 x 0,20 = 6,80 (tulumaks) → 450 – 6,80 = 443,20 (väljamakstav pension)

Mati on terve elu ausalt tööd rabanud ja tulumaksu maksnud ning nüüd korraga võetakse tema makstud tulumaksult uuesti tulumaksu. Isegi kurjategijat ei tohi sama kuriteo eest kaks korda karistada, aga kunagiselt tööinimeselt annab kaks nahka võtta küll. Jah, palk pole kuritegu, kuigi väikest palka võib kuriteoks nimetada.

Tööaastate jooksul väljateenitud pensioni eest valgetes viigipükstes soojal maal ei patseeri, nagu reklaamides lubati. Käid hoopis kodumaal odavmüükidel, kui mitte tasuta toidu sabas kohe-kohe säilivusaega ületavaid konserve noolimas. Heal juhul riideabist saadud, kaks numbrit suuremates beežides Dolce & Gabbana teise ringi pükstes.

Mis ikkagi toimub? Maksad palgast makse ja see peaks su tulevases pensionis kajastuma. Ise paned ainult 2% palgast ja riik lisab sinna 4%. Kena ju. Aga kas ikka on? See nn riigi 4% tuleb su enda esimesest pensionisambast. Riik tõstab lihtsalt raha ühest taskust teise, lisa ei paku.

Pankurid kinnitavad: esimesest ja teisest sambast ei piisa elamisväärse pensioni garanteerimiseks. Hea, kui hakkad saama 40% pensionilemineku eelsest palgast. Mis elu see on? Miks kipuvad pensionäri unelmate pikkadest suvepükstest järele jääma auklikud susped?