Aasta naise tiitlile kandideeris sel aastal 30 naist. Valiku tegemisel juhindub EENA juhatus põhimõttest, et praegu väärib erilist austust naine, kes on suutnud olla ettevõtlik raskuste ja oma saatuse kiuste ning ennast teostades toonud Eestile tunnustust.

"1996. aasta on Ojastule olnud töörohke ja edukas. Olümpiaeelse suure treeningkoormuse ja olümpiavõitude, pere argimurede ja kahe väikese lapse kõrvalt tuli Annely toime ka Tallinna Pedagoogilise Seminari lõpetamisega," põhjendas EENA juhatus valikut.

Atlanta paraolümpiamängudel võitis Ojastu 100 meetri jooksus kuldmedali ning 200 meetri jooksus ja kaugushüppes hõbemedali.

"Kuna ma ei kuule, siis on minu valimine aasta naiseks mulle suur üllatus," tunnistas Ojastu eile. "See on nii südant soojendav," lisas Ojastu viipekeele tõlgi Helvi Tõnuristi vahendusel.

Ojastu, kes on kurttumm, avaldas lootust, et tema valimine aasta naiseks annab kõigile puuetega inimestele indu ja eluks jõudu. Värske tiitlikandja tahab, et kõiki puudega inimesi vaadatakse kui tavalisi inimesi. "Neile oleks rohkem abi vaja - kellele tõlke, kellele ratastoole," rääkis Ojastu.

Eestis on praegu üle 1000 kurdi ja kõigest 16 viipekeele tõlki. Sotsiaalministeerium on võimaldanud kurtidele tõlgi kasutamist kolm tundi kuus. "Seda on väga vähe, mujal maailmas võimaldatakse kurtidele tõlgi teenuseid rohkem," nentis Ojastu. Ta tunnistas, et tema on saanud tõlki kasutada siiski üle kolme tunni kuus.

1960. aastal sündinud Ojastu ise loodab kõige enam, et tema puuetega lastel läheb paremini kui nende puuetega vanematel. Annely ja Roman Ojastu peres kasvavad kaheksa-aastane Anette ja kahe-aastane Jaan-Raul. Kogu pere keel on viipekeel.

Ojastu tunnistas, et pärast maailmas nähtut ja kogetut ning oma võimete tõestamist on tal kergem vastata oma laste küsimustele ning öelda: "ärge nii väga muretsege, et oleme teistsugused. Küll tuleme toime, kui üksteist hoiame."

Veel sel aastal loodab Ojastu hakata Tallinna Kurtide Koolis õpetama kehalist kasvatust. Ojastu on diplomeeritud kurtide kooli kasvataja-õpetaja. "Minul on endasugustega kergem suhelda," kinnitas Ojastu, kes peab tööd enda jaoks väga tähtsaks.

Annely ja Roman Ojastu saavad kuus kahe peale kokku alla 2000 krooni invaliidsuspensioni.

Tulevikust rääkides kinnitas Ojastu, et kavatseb kindlasti veel ühe aasta võistelda. Treeningutest puhkab ta siiski aastavahetuseni. "Siis loodan hakata treenima vähemalt kolm korda nädalas."

Peamiseks ülesandeks spordivallas peab Ojastu enda jaoks edukat esinemist suvel Saksamaal toimuvatel kurtide kergejõustikuvõistlustel. Erinevalt teistest sportlastest Ojastut keegi ei sponsoreeri. "Ju ma pole sponsorit ka ise otsinud," lisas ta.

Eile neljandat sünnipäeva pidanud EENA on varem aasta naisteks valinud Eesti Turismifirmade Liidu asepresidendi Daisy Järva (1993), Tartu ülikooli arstiteaduskonna professori Heidi-Ingrid Maaroosi (1994) ja koduloolase ning kodukoha elu edendaja Aino Valgma (1995).

KäRT KARPA