Laupäeval andis oma panuse ka Eesti Televisioon brittide ja ameeriklaste kolmekümne aasta vanuse menufilmiga ”Räpane tosin”.

Kes pole näinud, sellele siis lühike sisukokkuvõte. 1944. aastal enne Normandia dessanti on keegi USA kindral välja mõelnud plaani, kuidas sakslasi nõrgestada. Kusagil Prantsusmaal on loss, kuhu pidevalt koguneb puhkust veetma palju kõrgeid ohvitsere. Tuleb sinna saata rünnakrühm, mis tapab võimalikult palju vaenlasi. Rünnakrühm tuleb aga moodustada sõduritest, kelle USA armee on mõistnud surma või pikaks ajaks sunniööle, sest nendel ei ole nagunii enam midagi kaotada.

Film ongi sellest, kuidas major Reisman värbab kaksteist pöörast tegelast, kuidas ta sellest jõugust meeskonna vormib ja kuidas nad siis koos Saksa ohvitsere notivad ning enam-vähem kõik ka ise surma saavad. See sõdimise osa filmist on vilets ja vähe veenev. Kuid filmi esimene pool on selle eest põnev, nutikas ja mitmekihiline ning üsna õpetlik nendele, kes inimeste juhtimise vastu huvi tunnevad.

/---/

JÄTKUB TRÜKITUD EESTI PÄEVALEHES

Minu kolmapäevased autoritekstid ilmuvad ainult Päevalehe paberversioonis.

Kes soovib neid internetis lugeda, saatke e-mail aadressile juhtimine@epl.ee, selgitusse kirjutage TELLIN ja tutvustage ennast.

Aavo Kokk