Tookord Nõukogude ajal oli üldiselt ikka nii, et kõik olulisemad masinad ja seadmed olid välja mõelnud Vene isemõtlejad. Hiljem teadis hea kursusekaaslane ja sõber Hannes Astok lisada, et Polzunov leiutas aurumasina pärast seda, kui oli põhjalikult uurinud uuemat aurumasinatealast kirjandust.

Ivan Ivanovitš Polzunov sündis 1728. aastal ja esitas oma masina joonised ühe Uurali tehase juhtkonnale 1763. aasta aprillis. Kusjuures on teada, et Polzunov tõesti uuris uuemat aurumasinatealast kirjandust. Peagi tunnistas Venemaa mäekolleegium tema riistapuu uueks leiutiseks ning 1766. aasta 23. maiks oli masin valmis ja seda hakati katsetama. Polzunov, vaene mees, suri nädal enne seda.

Polzunovi masinaga läks halvasti. Üks 1952. aastal Eestis ilmunud Vene insenerimõtet propageeriv raamat kirjeldab asja nii: „10. novembril 1766. aastal juhtus see, mida nägi ette ehitaja (Polzunov). Katel, mille ehitamiseks anti liiga õhukesed vaskplaadid, hakkas lekkima. Masin pandi seisma ja seda ei lastud enam kunagi käiku.”

/---/

JÄTKUB

Teksti lõpuni lugemiseks on kaks võimalust: (a) lugeda seda Eesti Päevalehes; (b) saata kiri aadressil juhtimine@epl.ee märgusõnaga TELLIN ja lisada sinna juurde, kes te olete ja mida teete. Mind huvitab, kes mu tekste loevad.