Eakate seksi on kaua peetud tabuteemaks. Mõne aja eest uurisid Saksamaa teadlased sealseid eakaid ja selgus, et nemad suhtuvad seksiteemasse murelikult. Naised muretsevad välimuse, mehed langenud potentsi pärast. Naisi muudab ebakindlaks vananemise kaksikstandard. Meeste kohta kehtib kaks iluideaali – noor jõuline mees ja vananev, hallide meelekohtade ja vuntsidega elukogenud mees, kes saab toetust ka Viagrast. Naiseilu standard seisneb aga üksnes tütarlapselikkuses ja nooruslikkuses. Loodus ise tekitab sugudevahelist ebavõrdsust. Vananevatele naistele saab toeks olla vaid küps enesekindlus, elegants ja tarkus.

Liblikad kõhus

Kuni 70-aastastest inimestest on paarisuhtes enamik, vanemaist aga vaid kolmandik. Üle 80-aastastest naistest kolmandik näeb erootilisi unenägusid ja ligi 40% tunneb huvi seksi vastu. “Liblikaid kõhus” on inimene niisiis võimeline tundma elu lõpuni.

Uuritud üle 65-aastastest meestest oli abielus 70%, samas eas naistest vaid 28%. Saksamaal abiellus aastal 2000 enam kui 14 000 üle 65-aastast meest, aga kõigest 6700 sama vana naist. Vanematel meestel on abiellumiseks rohkem võimalusi – ehkki sageli abielluvad eakad mehed nooremate naistega, salastiimuliks see, et nii on tulevikus võtta kodune hooldaja.

Naised elavadki sagedamini kui mehed pikki aastaid koduse hooldajana haige ja dementse abikaasa kõrval. Saksamaal elab hooldekodus kolmandik, Eestis on enamik dementseid kodusel hooldusel. See on raske orjus, mille vältel haihtub armastus, seksist rääkimata.

Aga inimene jääb seksuaalseks olendiks elu lõpuni. Füüsiline armastus pole ka vanadekodudes sugugi harv nähtus!