Itaalia külakeses Sardiinias elavad mehed üllatavalt kaua, Jaapani saarestiku Okinawa elanikel on aga pikim eluiga maailmas. California seitsmenda päeva adventistid elavad tavaliselt tunduvalt kauem kui nende kaasmaalased. Nendes kolmes paigas elavaid inimesi vaevavad rasked haigused, nt vähk ja vereringehäired tunduvalt vähem kui muu maailma inimesi, nad elavad pika, tööka ja rõõmsa elu.

Kui USA-s elab iga nelja 100-aastase naise kohta sama vanaks vaid üks mees, siis Sardiinias on 100-aastaseid mehi ja naisi võrdselt. Tundmatud on hooldekodud ja päevakeskused, eakas inimene elab kodus koos perega. Gerontoloogid ütlevad, et kui inimene elab perekonnas oma armsate inimeste ringis, elab ta kauem. 85-aastane mees, kes töötab peretalus, ütleb: “Mina teen tööd, mu naine muretseb.” Igapäevane klaas punast veini ja lihtne maainimese dieet lisaks rahulikule elule oma kodus – nii lihtne see paistabki olevat. Aastail 1880–1900 sündinud 17 865 külaelanikust elas 91 100-aastaseks, mis on kaks korda rohkem kui mujal Itaalias.

Kuidas elada kaua

Keskmine eluiga Okinawa saartel (meestel 78 ja naistel 86 eluaastat) on maailma pikim. Ameeriklastega võrreldes on sealsed elanikud ka tervemad: viiendiku võrra vähem südamehaigusi, neljandiku võrra vähem rinna- ja eesnäärmevähki, kolmandiku võrra vähem dementsust. Nad ise ütlevad, et ikigay teeb elu elamisväärseks. Tõlkimatu sõna tähendab kindlat eluviisi: tähtis on sotsiaalne ühiselu, sõpruskond, moraalne, kultuuriline ja majanduslik tugi, millele saab alati loota. Tähtis on, et ühiskond austab vanu inimesi. Oluline on dieet: kohalik omakasvatatud juur- ja puuvili ning merikapsas, milles sisalduvad ained blokeerivad vähi enne, kui see alguse saab.

On selgunud, et iga nädal regulaarselt kirikut külastavad inimesed elavad naabritest kaks aastat kauem. 34 000 California adventisti uurimine aastail 1976–1988 näitas, et nende eluviis ja toitumine vähendavad vähi ja südamehaiguste riski. Täisteratoidud, pähklid, puhas vesi, loobumine punasest lihast, regulaarne kirikukülastamine, üksteist toetav ühiselu. Teadlased leidsid, et uuritud seitsmenda päeva adventistide kogukond elas oma naabritest Californias ja kogu USA-s neli kuni kümme aastat kauem.

Milline siis on pika eluea saladus? Mitte suitsetada, väärtustada perekonda, igapäevast liikumist ja sotsiaalset aktiivsust, süüa puu- ja juurvilju ning täisteratoitu.

Sardiinlaste eluviisi arvestades lisagem veel punase veini, päevased puhkepausid ja lambajuustu või mõne muu omega-3 lisandiga toidu. Okinawalastelt tasub võtta eeskuju eluaegsete ja noorepõlvesõprade hoidmises, väikeste portsjonite kaupa söömises ja sihikindlas tegevuses.

Adventistid näitavad meile, et tuleb süüa pähkleid ja ubasid, pidada hingamis- ehk puhke-päeva ning tunda rõõmu oma usust.

Tundub lihtne olevat: perekonna rüpes korrapärast ja sihikindlat elu elades on võimalik olla kaua terve ja elada pikka elu, olemata kellelegi koormaks.

Eestlaste keskmine eluiga on meestel 64 ja naistel 77 aastat. Kui me soovime oma rahva elu-iga tõsta, tuleb soovitada: alusta tervisliku eluga noorelt. Kas meie rehepapid on suutelised enda ja oma rahva eluviisi muutma? Kas meie ühiskond hindab vanu inimesi?

Eestis elab igal aastal 100-aastaseks umbes 100 inimest. EPL-i andmetel oli neid jaanuaris 104, Postimehe andmetel eelmise aasta novembris 153.

Aili Kogerman, MTÜ Puruvanakesed

Samal teemal:

11.2005 National Geographic, 7.01 EPL, 7.01 Postimees