Eesti teatri 150. aastapäeva peab tähistama vähemalt ühe teatrisaali avamisega.

Tallinnas ehitati uus teatrimaja viimati üle saja aasta tagasi, kui 1913. aastal avati rahvusooper Estonia hoone. Peale Draamateatri ja Estonia tegutsevad kõik Tallinna teatrid hoonetes, mis ei ole teatriteks ehitatud. Tallinna Linnateater on suure saaliga oma maja oodanud teatri asutamisest alates. Linnahalli kunstiline juht Meelis Pai teatas Eesti Ekspressile, et linnahalli ehitatakse „400-kohaline teatrisaal, et see vastaks Linnateatri soovidele”. Sellest ei piisa, sest Linnateater vajab ja väärib uut maja 1965. aastast saadik. Ehitamist ootavad tähestikulises järjekorras ka Draamateatri Black Box, rahvusooper Estonia, Teater NO99 ja Vana Baskini teatri teatrimajad.

See on paradoks, aga Nõukogude võim suhtus Eesti teatrisse heatahtlikumalt kui Eesti riigitegelased. Oktoobrirevolutsiooni 50 aasta juubeli puhul avati 1967. aastal Vanemuise ja Endla teatrimajad ning 1981. aastal Ugala uus teatrimaja. Pärast Eesti taasiseseisvumist pole kutseliste teatrite jaoks ehitatud mitte ühtegi uut teatrihoonet.

Elmo Nüganen on kõrgelt tunnustatud ja pärjatud mitte ainult kodumaal, vaid ka idas ja läänes. Kui Linnateater esines Edinburghi Shakespeare’i festivalil, kirjutasid Inglise teatrikriitikud, et kui keegi tahab teada, mismoodi peab Shakespeare’i lavastama, siis võtku eeskujuks Nüganeni „Romeo ja Julia”. Venemaa riikliku kultuuripreemia andis Nüganenile üle Vladimir Putin isiklikult. Prantsusmaa president François Hollande andis Draamateatri juhile Rein Ojale Auleegioni ordeni. 2015. aastal tunnustati Teatrit NO99 maailma suurimal lavastuskunstnike festivalil Praha kvadriennaalil peaauhinnaga. Uuringute järgi peab 80% Eestimaa inimesi kultuuri tähtsaimaks osaks just teatrit.