Vaid mõni nädal varem oli Eesti teatanud oma iseseisvuse taaskehtestamisest. 15 aastaga on saatkond oluliselt kasvanud ja kolinud tagasi Kentmanni tänavasse, kus Ameerika saatkond asus ka aastail 1938–1940. Saatkonna eesmärk on jäänud samaks – arendada sarnastel väärtustel tuginevaid häid suhteid Eesti ja eestlastega. 

Eesti ja USA head suhted said aga alguse enam kui 15 aastat tagasi. Ametlikud sidemed loodi Eesti esimese iseseisvuse ajal 1920. aastatel, ent isegi Nõukogude okupatsiooni ajal ei kadunud Ameerika toetus kuhugi. 23. juulil 1940 tegi USA asevälisminister Sumner Wells avalduse, milles teatas, et Ühendriigid ei tunnusta kolme Balti riigi annekteerimist võõrvägede poolt, ja seda poliitikat järgis USA enam kui 50 aastat, jätkates Eesti riigi järjepidevuse tunnustamist.

Esimene suursaadik

Varsti pärast iseseisvuse väljakuulutamist 1991. aastal saatis USA toonane president George H. W. Bush Eestisse karjääridiplomaat Robert C. Frasure’i, kes 2. oktoobril 1991 avas siin saatkonna. Frasure esitas oma volikirjad Eesti valitsusele aprillis 1992, saades nii USA esimeseks Tallinna suursaadikuks.

Suursaadik Frasure ja tema meeskond töötasid väsimatult päevi ja kuid, et toetada Eesti taotlusi ehitada tugev, demo-kraatlik ja vaba majanduse põhimõtetele tuginev riik. Suursaadik Frasure oli ka üks võtmetegelasi, tänu kellele sai võimalikuks Nõukogude sõjaväe rahumeelne ja organiseeritud Eestist lahkumine. Tema abil sai teoks ka esimene paljudest USA abi-programmidest, mis toetasid Eesti majanduse ülesehitamist. Peale selle aitas ta kaasa suhete tihendamisele eestlaste ja siin elava vene kogukonna vahel – eesmärk, mis on praegu sama tähtis kui toona.

Suursaadik Frasure töötas Eestis ligi kolm aastat ning jätkas siis tööd USA välisministeeriumi aseministrina, kus tema vastutusalasse kuulus Bosnia küsimus. Kahjuks kaotas Eesti 1995. aastal hea sõbra ning Ameerika suurepärase diplomaadi, kui Balkani rahuläbirääkimisi vahendanud suursaadik Frasure sai surma Sarajevo lähedal toimunud autoõnnetuses. Mälestus temast elab aga edasi. Eelmisel kuul avati Põltsamaal Frasure’i mälestustahvel.

Aastad 1994–2001 olid Eesti jaoks kiire kasvu aastad, mil Eestit aitasid omalt poolt suursaadikud Lawrence Taylor ja Melissa Wells. Suursaadik Wells lahkus Eestist 10. septembril 2001, mis oli pöördepunkt mitte ainult USA saatkonnale, vaid kogu maailmale. 11. septembril ja sellele järgnenud päevadel seisis Eesti USA kõrval. Kuigi võitlus terrorismiga jätkub, on ameeriklased tänulikud selle toetuse ja lahkuse eest, mida Eesti on sellest päevast alates näidanud.

11. septembri järgses maailmas on peatähelepanu julgeolekul. Eesti liitumist maailma kõige võimsama poliitilise ja sõjalise liidu NATO-ga jälgis 2004. aasta märtsis USA järgmine Eesti suursaadik Joseph De-Thomas. Eesti liitumine rõhutas veelgi, et julgeolekut saab kõige paremini saavutada koostööga.

Eestilt palju õppida

Mina saabusin Eestisse augustis 2004. Kuigi meie rahvad on silmitsi mitmete väljakutsetega, ei ole ükski neist suurem kui terrorismivastane sõda ning Eesti on ikka ja jälle tõestanud, et seisab vastu terroristidele, kes tapavad süütuid inimesi ja külvavad maailmas kaost. Eesti sõdurid võitlevad koos Ameerika vägedega Iraagis ja koos NATO vägedega Afganistanis. Ei ole midagi tähtsamat kui jagada teadmisi demokraatia väärtusest ja Eesti ei tee seda tööd ainult terrorismiga võideldes, vaid ka Balkani rahutagamismissioonil ning Ukraina ja Gruusia demokraatiapüüdlusi toetades. See, et 15 aastat tagasi N Liidu vabariikide hulka kuulunud Eesti jagab nüüd ise ülejäänud maailmaga oma kogemusi, näitab eestlaste tugevust.

1940. aasta avalduses ütles asevälisminister Wells: “Alates päevist, mil nende kolme Balti vabariigi rahvad iseseisvusid ja oma esimese demokraatliku riigikorra kehtestasid, on USA rahvas võinud sügava huvi ja poolehoiuga jälgida nende imetlusväärset progressi omaenda riikide valitsemisel.”

Kõik see on jäänud samaks, ent lihtsalt jälgimise asemel on nüüd Eestilt ka palju õppida. USA ja kogu maailm imetlevad Eesti viimase enam kui kümne aasta saavutusi. Majanduskasv on olnud tugev Tallinnast Tartuni, Pärnust Narvani ning majanduskasvu jätkumise väljavaated on suurepärased. Praegune innovatiivne ja ettevõtlik e-valitsusega Eesti sarnaneb vähe selle Eestiga, mis väljus 15 aastat tagasi N Liidust.

Meie, nii ameeriklastest kui ka eestlastest USA saatkonna töötajad, jätkame tugevat tööd USA ja Eesti suhete edendamiseks, mida alustasid meie eelkäijad 15 aastat tagasi. USA Tallinna saatkonnal on 15 aastat olnud au esindada Eestis Ühendriike, töötades ühiste eesmärkide saavutamise nimel koos Eesti valitsuse ja inimestega. Loodame meie kahe riigi valitsuste heale ja pikaajalisele koostööle ka edaspidi.