Tere, Erki.



Oled nüüd Tartus vangimajas olnud peaaegu kaheksa nädalat. Kuuldavasti on sinu kambrisse majutatud maailma näinud

inimesi. Olen alati kerge kadedusega imetlenud sinu oskust edendada soravat ja sisukat juttu erinevast maailmast pärit inimestega. Niisiis ei ole sul ilmselt ka seekord liiga igav. Tervita neid minugi poolt ja soovi rahulikke jõule.

Tegelikult mõtlesin juba ammu vanglast läbi astuda ja muljeid vahetada. Aga selgus, et pole lubatud. Ei mulle ega kellelegi teisele. Ainult advokaat ja papp olevat need, kellega vabadest inimestest võid kokku saada. Isegi omakseid ei lasta ligi. Eriti vinge on aga see, et isegi advokaat ei saa tutvuda uurimistoimikuga. Natuke kummaline see küll on, et tänases Eestis võib inimese pooleks aastaks ilma kohtuotsuseta luku taha panna ja isegi kohtumised ära keelata.

Aga tuleb ka prokuröridest aru saada. Seal ju nüüd kõik noored inimesed, kellel veri kuum ja tarvidus ennast tõestada. Saavad vanemaks, küll siis rahunevad. Tegelikult märkasin juba vist aasta või nii tagasi, et uus põlvkond on kohal. Paul Varuli büroo sünnipäevakonverentsil pidas kõnet ka värske peaprokurör Norman Aas. Rääkis valgekraede kuritegevusest. Oled valgekrae, oled kahtlane, aga küll uurimine kosub, kedagi ei jäeta vahele, oli see sõnum, mis saali kostis. Nii et Erki, oled väikestviisi ajalooline tegelane – üks esimesi uue aja vange.

Kirju sulle muidugi saata ei tasu. Need ilmselt registreeritakse, pannakse kappi ja antakse sulle alles siis kätte, kui suhtlemiskeeld on tühistatud. Aga võib-olla ajalehti lubatakse. Ja kui ei lubata, siis järsku mõni hea inimene rebib selle kirja ajalehest välja, mudib kokku ja sokutab näiteks leiva sees sinu kambrisse.

Meil siin Eestis on tunda lähenevaid valimisi. Savisaar, näed, rääkis ära suusatajad ja saatis jõulutervituseks rahvale kaardi ja video, kus on  Veerpalu ja Sˇmiguniga kaelakuti. Vastukaubaks tuleb Tehvandile uhke suusastaadion. Nii ongi hakanud asjad käima – kui sa tahad äri ajada, siis pead poliitikutelt luba küsima. Kui ei küsi, võib tekkida bürokraatlikke takistusi. Viktor Vassiljev Haaberstist saavutas lausa selle, et tema on ühel Tallinna loomaaia plakatil suurem kui elevant. Mõtle, millise vahva novelli Tuglas oleks saanud sellest kirjutada.

Siis on meil kõva Eesti toidu kampaania käsil. Vanasti pidid maapoliitikud kinni haarama igast võimalusest, et omadele natuke raha maksta. Oli ju Weroliski pärast sinu aega vist tööl neid, kelle tööks presidendist raamat kirjutada. Aga nüüd on kõik võidukad – põlluministeerium pakub rasvaseid lepinguid ja Eesti toit kogub kuulsust. Võidavad poliitikud, võidavad manulised, võidab rahvas. Mis see siis ära ei ole sellise majandusedu juures paarkümmend miljonit siit ja paarkümmend sealt näpistada.

Hea sõber Erki, Eestis läheb praegu hästi. Rahvas rikastub, käsi peseb kätt ja lõpuks tuli lumigi. Rahulikke jõule sulle ja kambrikaaslastele.

Aavo

Aavo Kokk on juba 15 aastat Erki Aaviku sõber. Aavo järgmine kolmapäevane autoritekst ilmub 10. jaanuaril.