Avalik kiri Rahvusringhäälingu juhatuse esimehe Margus Allikmaa nimele

Lugupeetud Härra Allikmaa,

Minu lahti laskmist Raadio-4 toimetusest, mida on laialt kajastatud ka Eesti meedias, põhjendate Te sellega, et ma olen rikkunud sisekorraeeskirju, kus on märgitud, et kaaskolleege ei tohi solvata ega laimata.

Rahvusringhäälingu juhatuse liige Hanno Tomberg lubab endale täpselt samu asju. Erinevus meie vahel on aga väga oluline: mina kirjutasin anonüümselt oma isiklikus blogis, Tomberg teeb seda avalikult Eesti kõige populaarsema saate eetris.

Möödunud reedel Kanal 2 saate «Reporter» teatel “hämmastas Titovi endisi tööandjaid, avalik-õiguslikku rahvusringhäälingut, blogis olnud tekst, eriti see, mis puudutas Urmas Oti tervist”. Selles nähti otsest töölepingu rikkumist, kuna töölepingus on kirjas, et oma kaastöötajaid ei tohi avalikult solvata või laimata.

Saatele antud intervjuus ütles Hanno Tomberg: „Põhjendatud kriitika on alati arusaadav. Aga kui inimene halvustab otseselt kolleegi öeldes, et tema tervis on kehv, siis ma arvan ka Reporteri toimetajale Üllar Luubile ei meeldiks kui tema kohta mõni kolleeg avalikult sarnaseid asju ütleks ”.

Need Tombergi sõnad avalikustasid ka teised Eesti meediaallikad. Artiklite internetikommentaarides andsid inimesed tagasisidet, et “juhul kui Titov tõepoolest irvitas teise inimese tervise üle, siis on see küll alatu tegu“.

Ma oletan, et Te olete teadlik sellest, mis oli mu isiklikus blogis kirjutatud, ja ei  hakka esitama vastuväiteid, et blogis polnud ühtegi sõna Urmas Otti tervise kohta. Otti tervisest kirjutati ajakirjas Bravo ja Naistelehes. Lugege hoolikalt artikkel läbi.

Seal on selgelt viidatud sellele, et antud kommentaare on andnud teised Eesti Raadio töötajad. Kui teil on kõrged moraali- ja eetikaprintsiibid, siis peaksite üles otsima ka need töötajad, kes andsid Bravole ja Naistelehele Urmas Oti tervise kohta käivat informatsiooni.

Mis puutub Hanno Tombergi intervjuusse, siis siin on tekkinud kaks küsimust:

1. Kas intervjuus öeldu on Hanno Tombergi isiklik seisukoht või see on pigem Eesti Rahvusringhäälingu avalik positsioon?
2. Kas Hanno Tombergi lastakse ametist lahti?

Minu arvates on Tomberg oma intervjuuga rikkunud samu sätteid, mida rikkusin Teie arvates ka mina. Nimelt laimas Tomberg vale informatsiooni levitades teist inimest avalikult. Loodan Teie poolt õiglasele lahendile, mis näitaks, et võitluses laimuga olete valmis tegema kõik, mis võimalik ning ei talu topeltstandardeid.

Lugupidamisega

Andrei Titov