Eesti Vabaerakond on osutunud läbirääkimistel südikaks tegijaks, kes oma põhimõtteist ei tagane. Paljud Vabaerakonna valija mured on kattunud partnerite poolt esile tõstetuga, ent on teema, mida teised käsitlevad pika hambaga - demokraatia tugevdamine, sh erakondade riigieelarvelise rahastamise vähendamine.

Meie ettepanek on vähendada riigi raha erakondadele alates 2016. aastast poole võrra. Raha eraldamise aluseks tules võtta valimistel (ka kohalikel) saadud häälte arv ja muuta eraldatav raha sihtotstarbeliseks.

Valimiskampaania ajal nõustusid paljud kandidaadid valijatega: mõttetut kulu majakõrgustele plakatitele ja tüütutele teleklippidele pole kellelegi tarvis! Lepime siis kokku ja seame erakondade kampaaniakulutustele ülempiiri. Vabaerakond sai hakkama u 100 000 euroga. Sotsid on pakkunud laeks 500 000 eurot, aga Reformierakonna ambitsioone ei rahulda ka pool miljonit, sest äkki siis ei saaks kõik kandidaadid piisavalt telereklaami...

Praegune Riigikogu valimiste süsteem on liiga keeruline. Sellel on oma tagamõte edutada väiksema karismaga, aga muidu töökaid ja tarku kandidaate. Ent valijale tundub ebaõiglane, kui rohkem hääli saanu välja jääb ja samas nimekirjas vähem hääli saanud kandidaat valituks osutub. Avatud nimekirja põhimõtte rakendamine annaks kaalu saadud häälte arvule.

Vabaerakonna arvates on aeg küps taastada erakondade õigus minna Riigikogu valimistele ühiste nimekirjadega, seegi suurendaks elutervet konkurentsi.

Fraktsioonide moodustamine Riigikogus tuleks teha vabaks. Vähemalt neljal Riigikogu liikmel võiks olla õigus moodustada fraktsioon ja saada Riigikogu kantseleilt töökorralduslikku tuge.

Palju rahva õiglustunnet riivavat on riigikogu liikmete staatuses ja kuluhüvitiste korras, kas või 6 kuu palk kompensatsiooniks või kuluhüvitiste arvelt auto liisimine, ent kõik vajakajäämised ei mahu ühe artikli raamesse. Vabaerakonna tööpõld Augeiase tallide rookimisel on lai.