Kogu selle töö ning tehnoloogiainvesteeringute hinnaks kalkuleeriti 79 miljonit eurot. Nüüd. kus Reformierakond on võimult juba aastajagu eemal ning jääb opositsiooni ilmselt kauaks, on politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher avalikustanud idapiiri välja arendamise kulude tegeliku summa. See on ligikaudu 200 miljonit eurot. Vaher rõhutab seejuures, et nüüd avalikuks saanud tegelik kulude suurusjärk ei saanud olla kellelegi üllatuseks juba 2014. aasta sügisel.

Just Reformierakonna poliitikute majandusliku möödalasu mastaapsus on uskumatu ja muret tekitav. On ju Reformierakond aastaid püüdnud end esitleda tugevat majanduspoliitilist kompetentsi omava parteina. Nüüd aga ilmneb, et nende idapiiri väljaarendamiseks koostatud investeerimiskava oli sama „realistlik“, kui mööda lennurada jalutava Rõivase kohalt üle „lendavad“ hävitajad kurikuulsas valimisklipis.

Idapiiri investeeringute puhul on tegemist Eesti riigi julgeolekut ning rahanduslikku toimimist sedavõrd tõsiselt puudutava juhtumiga, et Riigikontroll võiks ette võtta erakorralise ja kiireloomulise auditi. Ametisse astuvale riigikontrolörile oleks see n-ö esimene kondiproov. Sellest, kas uus riigikontrolör võtab idapiiri juhtumi töösse ja millistele tulemustele tema juhitav institutsioon jõuab, saame omakorda järeldada nii mõndagi.