Eks igasuguse abistamise puhul ongi suur vahe selles, kas aidatakse kedagi, kes ise tõesti enesega toime ei tule, või siis tehakse laiskvorsti meeleheaks ära tema töö. Tom Sawyer korraldas ju kah omamoodi „talgud”, pannes kõik ümberkaudsed poisid oma planku värvima, võttis selle eest isegi tasu ja laskis pärast rõõmsalt vilet, samal ajal kui lihtsameelsed sõbrad palehigis töötasid.

Kui üks talupere käis teisel abiks sõnnikut vedamas ja pärast jällegi vastupidi, siis need olid tõesti talgud, aga kui pärisorjad töötasid mõisahärra põllul, siis seda nähtust ma siiski talguteks ei nimetaks. Ehkki järsku võiks? („Ohoo, poisid-tüdrukud, vaadake, parunihärra vili veel kõik koristamata! Ega’s midagi, käärime käised üles ja läheme saksale appi! Kõik koos: meil süda kerge on lõbusast laulust…”) Ei, pigem siiski mitte. See on hoopis sunnitöö – talupojad rassivad mõisapõllul, nii et veri küünte all, aga parun istub verandal ega tee midagi kasulikku, vaid suitsetab sigaretti ja joob kohvi.

Laisa inimese jaoks on virk taeva õnnistuseks. Eks ole, igas seltskonnas leidub alati mõni eriti aktiivne tegelane, kellele kohe meeldib toimetada. („Las mina teen! Andke siia! Minge eest, ma panen ise telgi püsti!”) Virk tunneb rõõmu tegutsemisest ja on uhke oma saavutuste üle – näete, kõik see on tehtud minu kätega! Laisk rõõmustab jällegi selle üle, et maailmas on olemas virgad, kes vabatahtlikult raskemad tööd ära teevad, nii et laisk ei pea lillegi liigutama.

Mulle tundub, et „Teeme ära!” kampaania on samuti natuke kaldu – laiskade kasuks.

Muidugi, tehakse ära väga palju tänuväärset. Aga sageli on see ikkagi lihtsalt kellegi tegemata töö. Kas see ongi normaalne, et metsaaluste koristamine pole mitte ühegi ametiisiku asi? Kui vabatahtlikud sellega ei tegeleks, kas siis kattukski kogu meie maa prügiga? Nii ei tohiks ju olla! Muidugi, vanasõna ütleb, et kus viga näed laita, seal tule ja aita, aga tulemuseks võib olla näiteks see, et isikud linnavalitsuses, kellele makstakse palka selle eest, et lasteaedades oleksid asjad korras, viskavad jala üle põlve ja noogutavad heakskiitvalt: näete, te saate ju kõigega suurepäraselt hakkama, nii et tehkegi nüüd ise. Jõudu tööle, armsad talgulised!

Eks kommunistliku laupäevaku mõte oli ju ka panna inimesed tasuta tööle, tegema seda, millega Nõukogude riik ise hakkama ei saanud. Riik ei viitsinud, inimesed pidid viitsima. Sest kes meist siis tahab laisk olla? Nii tore on ju vabal päeval natuke töötada, värskes õhus pealegi. Õigus – see polegi töö, see on puhkus! Tom Sawyer, ole kallis, lase minul ka natuke aeda värvida!

Mina vist täna talgutele ei lähe. Tarvis kodus toimetada, aknaid pesta ja tolmu imeda. Muidugi, võiks ka diivanil lesida ja loota, et mõni lahke talguline tuleb ja töö minu eest ära teeb. Mul poleks selle vastu midagi! Aga viisakam on siiski ise.