ANNE LUIK: Millist põllumajandust arendada?
Load kehtivad terves Euroopa Liidus juhul, kui liikmesriik endale erandit ei taotle. Eestis on aga riigikokku jõudnud geneetiliselt muundatud organismide keskkonda viimise seaduse muutmise seadus.
Pärilikult muundatud põllukultuuride kasvatusajalugu ulatub vaid pisut üle kümne aasta. Need toodi USA-s turule kui tavasordiaretuse saadustele võrdväärsed, hindamata keskkonna- ja terviseriske. Muuta on suudetud kvalitatiivseid, mitte aga kvantitatiivseid, see tähendab saagikust mõjutavaid tunnuseid.
Praegu on GMO-turul valdavad umbrohutõrjet taluvad ning haukavaid putukaid surmavad sordid, mis on võimaldanud tootjal esimesel juhul teha umbrohutõrjet sõltumata kultuurtaime kasvufaasist, teisel juhul ära hoida liblikaröövikute rüüste. Kuid see on toonud kaasa ka probleeme.
Muundatud kultuurid on osutunud hübriidsortidest tundlikumaks haiguste ja ilmastikuolude suhtes. Umbrohutõrjele resistentsete sortide kasvatamisega on suurenenud umbrohutõrjevahendite, neist eelkõige glüfosaatide kasutus. Nüüdseks on selgunud, et glüfosaatide näol on tegemist väga keskkonnaohtlike ühenditega, mis suruvad alla mullaelustiku talitlusi, sealhulgas mikrobioloogilisi protsesse, jäägid jäävad toodetavasse produkti, pärsivad inimese immuun- ja hormonaalsüsteemi talitlust ja võivad viia kasvajaliste muutuste tekkeni.
Muundmaterjal ei seisa paigal, vaid levib nii oma liigi esindajatele kui ka teistele, näiteks rapsilt on leitud glüfosaadiresistentsuse ülekanne põldsinepile. Nõnda mõjutatakse selliste muundsortidega väga tugevalt umbrohtude evolutsiooni. Kiirendatakse ka mikroorganismide evolutsiooni.
Taimedest on kindlaks tehtud muundinfo ülekanne taimeviirustesse ja bakteritesse ning taimeõietolmust ka mesilase soolebakteritele. Mesilaste surm on reaalsus juba paljudes USA osariikides, kus muundkultuure kasvatatakse. Putukamürki tootvad muundtaimed hukkavad haukavaid putukaid, kuid ei tapa pistvaid imevaid putukaid, kellest näiteks lehetäidele luuakse sellega paremad tingimused. Neist lehetäidest toituvad lepa-triinud ja kiilassilmad aga surevad kiiresti. Nii teisenevad toiduahelad.
Seega on muundatud põllu-kultuurid toonud probleeme nn keskkonnatervisesse. Keskkonnatervist võib nimetada avalikuks hüveks – me kõik sõltume sellest, otse või kaudselt. Muundkultuuridele kasutuslubade andmisel toetutakse seni vaid neid turule toovate firmade andmetele. Kuid tänavu detsembri alguses jõudsid Euroopa Liidu liikmesriigid otsusele, et praegune riskianalüüs on liiga pealiskaudne ja vajab reformimist.
Saastumise oht
Kas Eestis oleks vaja kasvatada geneetiliselt muundatud organisme? Euroopa Liidus on praegu GMO-dest kasvatamiseks lubatud mais, mis hukkab haukavaid kahjureid. Mujal maailmas kasvatatakse lisaks GMO-maisile ka soja, puuvilla ja rapsi.
Umbrohumürgile allumatu rapsi kasvatamine oleks ainuke, mis Eesti põllumehele huvi võiks pakkuda, kuid glüfosaadikindel raps osutub ise hiljem põldudel superumbrohuks.
Väga tähtis oleks piirata võimalikult hästi muundkultuuride kontrollimatut levikut keskkonnas, samuti kaitsta tootjaid, kes ei soovi GMO-sid kasvatada, saastumise eest, et tarbijal jääks ka edaspidi võimalus osta puhast kodumaist toitu.
Hoidmaks ära muundpärilikkusaine levikut, peaks kehtestama võimalikud suured vahemaad GMO-põldude ja GMO-vabade põldude vahel. Samuti peaks kohalikul tasandil olema võimalik otsustada GMO-vaba piirkonna loomise poolt.
Tootjatele on vajalik avalik info selle kohta, kes, kus ja missugust GMO-d kasvatab. Reaalsuses on raske muundsaastet ära hoida, sest levik toimub nii õietolmu kui ka põllutöömasinate ja transpordivahenditega.
Kuivõrd praegu loodud muundkultuuride saagikus ei ületa tavasorte, samal ajal on palju küsitavusi toimes keskkonnale, tervisele ja ka sotsiaalsele poolele, siis arvestades meie suurimat rikkust – seni veel mitmekesist loodust ja olemasolevaid ökoloogilisi teadmisi, tuleks eelistada loodushoidlikumaid tootmisviise, kasutades meie oludesse sobivaid hübriidsorte.