-Mida arvata valitsuse eilsest märkusest, et ajalehed on oma tähtsust üle hinnanud?

Valitsus, sealhulgas ka peaminister Andrus Ansip ja justiitsminister Rein Lang, ei taju praegust situatsiooni ja olukorra tõsidust.

Ajalehtede liit oli väga kõva eeltöö teinud enne kui eilne aktsioon ette võeti. Tellisime esinema Belgia Genti ülikooli meediaõiguse professori, võtsime eelnõu kohta kallist advokaadibüroost hinnangu, samuti on meil ka riigikohtuniku arvamus. See ei ole nii, et ajakirjanikud, kes juurast midagi ei jaga, lihtsalt karjuvad. Enne tehti ikka asi väga põhjalikult selgeks. Mulle tundub, et valitsuse liikmed ei ole tuumale pihta saanud.

-Kas seda eelnõu annaks kuidagi vastuvõetavamaks teha?

Midagi kindlasti annaks selle eelnõu juures päästa kui jätta näiteks alles paar väga selget erandit. Praeguses kontekstis oleks üldse parem kui eelnõu pandaks kalevi alla ja tuldaks hiljem selle juurde tagasi, siis kui ühiskond on natuke küpsem.

-Kas ajakirjandus on enda seisukoha eest piisavalt tugevalt seisnud?

Arvan, et on. Ei mäleta, et ajakirjandus oleks nii tõsiselt sõnavabaduse kaitseks üles astunud.

*

Kuus ajalehtede liitu kuuluvat suurt üleriiklikku ajalehte avaldasid eile valge külje, et protestida justiitsminister Rein Langi algatusel valminud allikakaitse seaduse eelnõu vastu, mis otsustati riigikogus saata esimesele lugemisele. EALL on seisukohal, et eelnõu ei tohi seadusena vastu võtta.

Toimetaja: Erik Rand