Vananenud toetuspõhimõte

Artikkel on kirjutatud möödunud sajandi 60.–70. aastatel valitsenud emotsioonide pinnal. Nn elustiil on EL-is ammu päevakorrast maha võetud. Mullu maksti Eestis elustiili (nn elatustalu) toetust ainult 2% toetuste kogusummast talunikele, kelle isiklikuks tarbimiseks jääv tulu oli alla 3000 kr kuus. Euroopas ja eriti Poolas on väiketalunike osatähtsus muidugi suurem.

Eestis on EL-i toetuste üldsummast kaks kolmandikku seotud keskkonnahoiuga ja viljaka maa säilitamisega tulevastele põlvedele. Keskkonnatoetus katab napilt täiendavad kulutused ja saamata jääva tulu. Mullu päästeti Eestis EL-i rahaga võsastumisest 130 000 ha viljakat maad.

USA eeskuju silmas pidades on kasulik teada, et sealsete teadlaste hinnangul hävis 10 aasta jooksul 90 protsendil põllumaadest künnikiht 17 korda kiiremini kui taastus, mis toob kaasa lähema 20 aasta jooksul 44 miljardi dollarini ulatuvaid täiendavaid kulutusi.

Euroopa Liit rakendab keskkonnasõbraliku tootmise ennetavaid meetmeid, USA tagantjärele meetmeid. Siin tuleks vastupidi – USA-l õppida Euroopa Liidult. EL-i uue maaelu arengukava eesmärkides on esikohal konkurentsivõime suurendamine, säästev areng ja keskkonna- ja toiduohutus. Eriti on rõhutatud seda, et raha tuleb suunata sinna, kus see annab rohkem lisaväärtust.

Juhul kui me soovime Euroopa majanduspoliitikas tõsiselt kaasa rääkida, peaksime siiski elementaarsed tõed selgeks tegema!

Ants Laansalu, põllumajandusministeeriumi nõunik