Eha Komissarov on raugematu energiaga rüganud eesti kunstimaastikul juba aastakümneid. Ta on täiesti universaalne kunstiteadlane, kes suuteline täitma kõikvõimalikke rolle. Eha Komissarovit teame kui head kunstiajaloolast, kes on kunstimuuseumis koostanud põnevaid ajaloolisi näitusi koos põhjalike kataloogidega. Näituse "Kollaazh eesti kunstis 1960. aastatel" eest sai ta 1994. aastal Kristjan Raua preemia. Samuti tunneme teda museoloogina, kes on kunstimuuseumis töötanud alates 1973. aastast. Edasi saame temast rääkida kui ühest esimesest galeristist, sest 1989. aastast on ta olnud Vaal-galerii kunstiekspert. Praegu on tema kantseldada ka Rotermanni soolalao näituseprogramm.

Kuraatorina on ta teinud arvukalt näitusi ning osalenud koos oma hea sõbranna Sirje Helmega mitmes rahvusvahelises projektis. Kunstiteadlasena on ta uurinud Ants Laikmaa loomingut ning pagulaskunsti, kirjutanud lühimonograafia Mare Vindist, rääkimata arvukatest artiklitest. Lõpuks on ta terava ütlemisega kunstikriitik, kelle pikki tiraade peaks lausa linti võtma. Tema sooloesinemised kunagises kuulsas Kadrioru muuseumi kohvilauas olid omaette etendused.

Keegi võib öelda, et Eha tahab kunstimaailmas võimu igal rindel. Usun siiski rohkem tema missioonitunnet ja kõigil tuleb tunnistada, et tema kogemused on ära kulunud ka uuema aja segases kunstipildis. Teda kutsutakse nii kuraatoriks kui ka kunstioksjonite eksperdiks. Eha on pärit kunstilembelisest perekonnast: tema vendadest on Koit arhitekt ja Kalju lavastaja ning teatripedagoog.

Paljud temaealised kunstiteadlased on tõmbunud teaduslikesse uurimustesse ega sebi enam ringi jooksvas kunstielus. Eha Komissarov pole seda tüüpi ning ilmselt jätkab seni, kuni jalul seisab.

Ants Juske

Eha Komissarov 53

Sündinud: 25.05.1947

Õppinud: lõpetas 1965 Tallinna 7. keskkooli ja Tartu Ülikooli 1973

Töötanud: aastast 1973 Eesti Kunstimuuseumis, sh aastast 1992 ekspositsiooniosakonna juhatajana; aastast 1989 Vaal-galerii kunstiekspert

AICA liige