kaitseväe juhataja

Venelased on Osama bin Ladeni tapmist võrrelnud Lenini surmaga: kui Lenin suri, jäi ju Stalin alles. Egiptuse päritolu Ayman al-Zawahiri on terroriorganisatsiooni juhtimisel mõjukam ja tema on veel elus. Selles mõttes bin Ladeni tapmine positiivseid muudatusi kaasa ei too. Võib juhtuda, et bin Ladeni toetajad teevad ta märtriks ja toimuma võivad hakata kättemaksuaktsioonid.

Mis puudutab olukorda Afganistanis, siis ka seal ei muutu paremaks midagi. Taliban teatas juba mitu kuud tagasi, et suvel aktiveeritakse oma tegevust, ja nad on kasutusele võtnud uue taktika. Nüüd imbuvad Talibani võitlejad politsei ja relvajõudude ridadesse ning selle kohta on juba ka traagilisi näiteid. Väide, et sõda terrorismi vastu on läbi, on absurd. Mitte midagi ei ole läbi.

Leo Kunnas

kirjanik ja reservkolonelleitnant

Sellistes konfliktides ei ole häid lahendusi, on vaid halvad ja väga halvad. Praegu tundub, et pärast 2001. aasta terrorirünnakut oli sõja alustamine vältimatu, kuid konfliktide lahendamiseks on ka teisi teid. Oleks olnud ka alternatiivne viis: tabada ja arreteerida terroristid luureüksuste abiga. Kuna aga liiga palju ressurssi ja tähelepanu pöörati tehnilistele vahenditele ega panustatud piisavalt inimluure võimetesse, alustati kohe sõdu. Kui tekib jõud, tekib ka vastujõud.

Toomas Hendrik Ilves

Eesti Vabariigi president

Osama bin Ladeni tabamine on oluline sõnum, sest see ütleb: terroritegude kavandajad ja terroristid tabatakse, karistus jõuab nendeni, ükskõik kus ja kui kaua nad end ka ei varjaks.

Maailma rahulikumaks ja ohutumaks muutmine ei ole aga lõppenud ning me vajame siin jätkuvalt riikideülest, kollektiivset pühendumust. Meie edukus saab toetuda just rahvusvahelisele vastutustundlikkusele terrorismi tõkestamisel.

Michael C. Polt

USA Eesti-suursaadik

Osama bin Ladeni kõrvaldamisega oleme vabastanud maailma mõrvarlikust kurjategijast, kes on tapnud tuhandeid süütuid mehi, naisi ja lapsi. Me teame, et meie võitlus terrorismiga ei ole läbi, ning me jääme sihikindlaks koos oma liitlastega Eestis ja mujal, jätkamaks võitude saavutamist sõjas inimliku väärikuse ja tsiviliseeritud ühiskonna väärtuste pärast.

Isa Federico Lombardi

Vatikani pressiesindaja

Al-Qaida juht Osama bin Laden peab Jumala ees vastust andma, et tappis nii palju inimesi ja kasutas religiooni viha õhutamiseks. Ehkki kristlased kellegi surma üle ei rõõmusta, aitab juhtunu meeles pidada igaühe vastutust Jumala ja inimeste ees. Vatikan loodab, et bin Ladeni surm ei anna alust viha kasvamisele, vaid rahule.

José Manuel Barroso

Euroopa Komisjoni president

Herman Van Rompuy

Euroopa Nõukogu president

Osama bin Laden oli kriminaal, kes vastutab jälkide terrorirünnakute eest, mis nõudsid tuhandetelt süütutelt inimestelt elu. Tema surm muudab maailma turvalisemaks ja näitab, et sellised kuriteod ei jää karistuseta.

David Cameron, Briti peaminister

Uudis bin Ladeni surmast mõjub tohutu kergendusena kõikidele maailma elanikele. Bin Laden vastutas kõige võikamate terroritegude eest, mida maailm näinud on. On aeg meenutada neid, kes surid bin Ladeni käe läbi. Samuti on aeg tänada neid, kes töötavad ööpäev läbi, et kaitsta meid terrorismi eest.