Ja siis on käes esmaspäeva hommik, mil ei pea tööle minema, ja pikalt peetud plaanide täitmine on minu kätes. Peaks millestki alustama, aga ei viitsi. Noh, puhkus ongi laisklemise aeg, lohutan ennast, ega tee esimesel päeval suurt tarka midagi.

Esimene puhkusenädal kulubki kokkuvõttes mittemidagitegemisele. Ilmad on viletsad, töömehed vahetavad aknaid ja sellepärast peab kogu aeg kodus passima. Nädala lõpus, kui aknavahetajad on töö lõpetanud, elutoas keerleb tolm ja hunnik raha on ära makstud, hakkavad esimesed vihased mõtted pähe tulema. Ma olen nädala ära kulutanud mitte millelegi. Isegi muru on niitmata ja grillida pole saanud.

Teine nädal toob kaasa veelgi jaheneva ilma ja suureneva stressi. Ikka ei saa midagi teha. Remont elutoas saab lõpetatud, aga sellest on vähe. Puhkus peab ikka kuidagi kasulikult mööduma. Peaks midagi rohkem tegema, näiteks uue aia ehitama, mida juba paar aastat planeerin. Aga sellise vihmaga on aia ehitus rohkem sunnitöö kui mõnus nokitsemine.

Uus aed jääb ehitamata, stress süveneb. Ma pole ikka midagi mõistlikku korda saatnud. Otsustame abikaasaga Tartusse sõita ja pisut raha kulutada. Õhtul kodus tagasi, on tuju pisut parem – keskkonnavahetus mõjub alati hästi. Aga mitte kauaks.

Järgmine päev on jälle samasugune – päikest pole ja sajab. Laps jääb palavikku, nüüd tuleb ka ühistele jalutuskäikudele kriips peale tõmmata. Istume kolmekesi nelja seina vahel ja naudime mu puhkust. Vähemalt on õhtuti telekast jalgpall.

Uued plaanid

Algab viimane puhkusenädal ja ma olen alla andnud. Tänavune priiuse aeg jääbki mul aktiivselt kasutamata. Võib-olla pidanuks ikkagi mingi reisi tegema? Kevadel oli mõttes käia Saaremaal või Raplamaal tuttavatel külas, aga kaheksakuuse lapsega reisimine külmas ja tuulises Eestimaa suves võinuks halvasti lõppeda. Ja nagu praktika näitas, piisas ühest vesisest Tartu-sõidust, kui poiss juba külma sai.

Üritan taastada positiivsust. Vaatan aknast aeda ja mõtisklen, mida lillepeenardega ette võtta, kui ilmad vähegi paranevad. Kuigi puhkuse viimased päevad on käes, pole suvi veel sellega lõppenud. Loodetavasti tuleb juuli palav ja kuiv.

Järgmisel aastal on puhkuse planeerimine kindlasti lihtsam. Tuleval suvel on poiss juba suurem ja siis saab ka mõne reisi ette võtta. Näiteks kruiisi Läänemerel või siis autoga mööda Eestit või Lätit. Aed tuleb tuleva aasta puhkusekuul kindlasti ära vahetada, kui see selleks sügiseks ikka kuidagi tehtud ei saa. Kindlasti jätkub majas akende ja tapeedi vahetus. Tuleks puhkus juba kiiremini, tegemist on nii palju.