Princetoni ülikoolis tehtud värske uuring, mis võrdleb Facebooki nakkushaigusega, ennustab, et sotsiaalvõrgustik kaotab 2017. aastaks 80% oma kasutajatest. Nad ennustavad, et varsti on ainsad elumärgid Facebookis hambapastabrändid, kes imestavad, miks keegi neid ei like’i ja Nick Clegg (kes ületas Facebookis populaarsuselt David Cameroni ja Ed Milibandi - toim).

Muidugi käib nakkushaiguste dünaamika kasutamisega sotsiaalvõrgustiku analüüsimisel kaasas teatud skeptilisus. Princetoni teadlased jõuavad järelduseni kasutades epidemioloogilist modelleerimist, akronüüme, palju valemeid, kus γI terminid võrrandites 1b ja 1c korrutatakse R/N-iga, et jõuda võrranditeni 3b ja 3c. Ausaltöeldes tähendab see sama palju minu jaoks kui summa F/U+C*K-st. Siiski ma ei usu, et on väga kohatu võrrelda Facebooki haigusega nagu ma järgnevalt äärmiselt teaduslikus meditsiinilises teatmikus näitlikustan.

Facebooki palavik

Mis seda põhjustab: Entusiastlik soovitus nakatunud kasutajalt on põhiline haigustekitaja. Virulentne liik Harvardus aluminus (H.), Massachusettsist pärit parasiidid, olid algne põhjus viiruse levikuks, kuigi praeguseks on viirusekandjaid palju. Parim tegutsemisviis on kahtlustada, et igaüks võib olla potentsiaalne viiruskandja, isegi oma ema.

Esmased ohumärgid: Esimene märk infektsioonist on Facebookiga liitumine. Olgu, sa mõtled, et annad oma isikuandmed rahulikult üle sellele hästi disainitud veebilehele, sest see hõlbustab kõige vajaliku jagamist sinu sotsiaalse võrgustikuga. See on täiesti terve asi, mida teha ja ei pruugi kaasa tuua komplikatsioone. Siiski, suur osa kasutajaid tekitab endale seejärel tõsisemaid probleeme.

Sagedased sümptomid: Tendents spontaanselt üle jagada; uskumus, et oled midagi tähendavas suhtes enne, kui suhe on “Facebooki-ametlik”; öö jooksul mitmeid kordi üles ärkamine, et kontrollida, mitu “like’i” su viimane postitus saanud on, ning enesevihkamine kui avastad, et ainuke “like” on su tüütult sõbralt Emmalt, kelle puhul sa ei mäleta isegi, kuidas teda tunned; tähendusrikka suhte kokku varisemine pärast seda, kui avastad, et su kaaslase eks tag-ib teda ikka veel fotodel; sundlus jälitada oma eksi Facebookis, mis saadab sind “teaduse” ussiauku, kust saab väljuda vaid hämmingus, segaduses ja natuke häbistatuna.

Kõrvalekalle sümptomitest: Kõige rohkem Facebooki palavikust vaevatud võib panna väikesesse, kuid statistiliselt märkimisväärsesse alamkategooriasse, mida võiks kirjeldada kui “sotsiaalmeedia eksperdid”. Need on täiskasvanud, kelle töö on öelda teistele täiskasvanutele, kuidas Facebooki kasutada, asju müüa ja inimesi mõjutada. Sotsiaalmeedia eksperdid kannatavad tihtipeale suurushulluse all ning kutsuvad end ise “sotsiaalmeedia ninjadeks” või “digitaalseteks prohvetiteks”. Väldi neid inimesi iga hinna eest, et mitte nende seisukorda hullemaks teha.

Ravi: Princetoni ülikooli uuringu tulemuste põhjal võib järeldada, et Facebooki palavik taandub ise aja jooksul. Autorid väidavad: “Ideed levivad kommunikatiivse kontakti põhjal inimeste vahel, kes jagavad teineteisega ideid. Ideede algatajad kaotavad lõpuks huvi idee suhtes ja ei väljenda seda enam, mida võib tõlgendada idee suhtes “immuunsuse” saavutamisena.” Mis on väga pikk viis öelda: “Facebook muutus igavaks ja ebalahedaks.” Aitäh, teadus.

NB: Kõik ülalpool välja toodud sümptomid on pärit välisest vaatlusest ning neil ei ole minuga mitte mingisugust pistmist.

Copyright Guardian News & Media 2014


Princetoni teadlaste sõnul kaotab Facebook 80% kasutajatest aastaks 2017

Sotsiaalvõrgustiku saabuva huku ennustus tuleb selle kasvu võrdlusest nakkushaigusega.
Facebook on levinud nagu nakkushaigus, kuid me oleme aeglaselt muutumas immuunseks selle tõmbe suhtes ja platvorm hüljatakse suuremalt jaolt aastaks 2017, ütlevad Princetoni ülikooli teadlased.

Facebooki langust ennustati võrreldes epideemiate kasvukõverat sotsiaalvõrgustike omega. Teadlased väidavad, et samamoodi nagu suri välja muhkkatk, sureb välja ka Facebook. Järgmise kolme aasta jooksul kaotab nende sõnul Facebook 80% oma kasutajabaasist.

Enne Facebookiga arvutuste tegemist, katsetasid teadlased nakkushaiguste mudelit MySpace’i peal, mis loodi 2003. aastal, saavutas haripunkti 2007 ja langes kasutajate jaoks unustusse 2011. aastal.
Facebooki kasutas oktoobri seisuga aktiivselt 1,2 miljardit inimest. Arvutist Facebooki kasutavate inimeste arv on langenud, sest paljud külastavad sotsiaalvõrgustikku telefonidest.