Ei mingit ümbrikut ega nurga taga loetud rahasedeleid nagu mustalt maksmise puhul. Kõik toimub e-riigile kohaselt elektroonilise ülekandena. See, et valdav osa Tallinnas Taxifyle töötajaid ei tasu saadud summalt tulumaksu, jätab maksuameti külmaks. Kogu aur läheb ju suurejooneliste maksupettuste vastaste algatuste väljanuputamisele, olgu see algatus siis ametiautode tühisõite tuvastavad luurerühmad spaade parklates või infotelefonid liiga hästi elava naabri peale kitumiseks.

Avalikkus kritiseerib OÜ-tamisega maksude optimeerimist ja krigistab vihast hambaid, kui kõneldakse ümbrikupalkadest, ent innovaatoritest äpimeistrite mahitatud jõhker maksudest kõrvalehoidmine pole hukkamõistu pälvinud. Nähtavasti peitub selle ükskõiksuse taga Taxifyd toetava lobigrupi võimas töö.

Ent tegemist on äärmiselt ohtliku praktikaga, mis paneb löögi alla seaduskuuleka maksukäitumise laiemalt. Peale tulumaksu jääb riigil Taxify töötajate eest saamata ka sotsiaalmaks: kuna puuduvad töölepingud, pole ka töölisi, kelle eest maksta. Eesrindlik ärimudel vabastab Taxify kõigist palgaga seotud maksudest. Riigile ja ühiskonna õiglustundele tehakse korvamatut kahju.

Teeme ka Buildingfy!