Ilmselt tuleks autokoolide õppekavasse viia sisse eraldi teema: “Kolleegide solidaar-sus”. Ainus, mida praegu võltssolidaarsusest tehakse, on tulede vilgutamine, teatamaks vastusõitjaile, et politsei mõõdab kiirust. Ma tänan käeviipega alati neid “vilgutajaid”, kuid ise ei tee ma seda kunagi ning kutsun kõiki kolleege üles loobuma sellest lapsikust “solidaarsusest”. Parem abistage teel hädasolevaid kolleege!

Tulede vilgutamine võiks saada traditsiooniks vaid juhul, kui vastuliikuval sõidukil ei põle lähituled. See oleks solidaarsus, sest unustamine on ju inimlik ning “päästke” kolleeg teda eesootavast võimalikust trahvist tuledeta sõidu eest!

Isiklikult “päästan” ma nii iga päev vähemalt kümme kolleegi, sest tuledeta sõitmist on tõesti palju, kuid politseid ei pea huvitama see, et te olete unustaja. Kui näete vastusõitvat valget tulesid vilgutavat õppeautot Ford Escort, siis kontrollige tulesid!

Kindlasti on kõik märganud linnas ja maanteede ääres puid või kraaviservi, mida “kaunistavad” mustad lindid, lillekimbud ja süüdatud küünlad? Kahjuks nende arv kasvab iga päevaga, sest kogemusteta gaasivajutajaid jätkub. Miks teha siis tulede vilgutamisega kihutajaile karuteenet – võib-olla just seekord oleks kiirust mõõtev politsei kihutaja õigel ajal peatanud? Avarii jäänuks ehk olemata. Ehk poleks siis hukkunud hulljulge juht ega reisijad, samuti vastusõitnud sõiduki reisijad, lapsed…

Ma ei suuda mõista lapselik-rumalat raadiojaama, mis teistest erinevam ja populaarsem olla soovides tegeleb info jagamisega, kus politsei parajasti kiirust mõõdab. Kuidas saatetegijad reageeriksid ja edasi saateid sisustaksid, kui mõni kiiruseületaja sõidab sandiks neid ennast või nende omakseid? Soovitan neil, kes minuga ühel meelel on, helistada iga päev sellele raadiole, jagades valeinfot liikluspolitsei asukohast Eesti igast nurgast. Mina ja paljud mu tuttavad teeme seda juba ammu.

Kahjuks mõtleb hommikul garaazist teele asudes meist igaüks, et oleme head juhid. Ometi juhtub avariisid iga päev, kuid need on ju kellegi eksimised. Püüdkem mitte olla üks neist! Iga päev! Kõikjal! Heaks juhiks ei sünni keegi, vaid pideva enesetäiendamise ja analüüsi kaudu jõuab meisterlikkuseni, sest auto on heale juhile sama, mis muusikule hea pill. Selle käsitsemise meisterlikkus on aga tõeline kunst.

sõiduõpetaja