Demokraatliku riigikorra aluseks on võimude lahusus, mis on Eesti riigis täna tagatud. Lisaks kolmele klassikalisele võimule peetakse neljandaks võimuks ajakirjandust.

Eestis ilmub kaks juhtivat kvaliteetpäevalehte, millest suurim on Postimees. Vastutava väljaandja Mart Kadastiku juhitud Postimees kuulub Norra Schibsted Grupi meediakontserni.

Käesolevale pöördumisele allakirjutanud erakondadele teeb tõsist muret eesti ajakirjanduses toimuv. Eriti muudab meid tähelepanelikuks Postimehe aktiivne positsioon Eesti Reformierakonna poliitilise häälekandjana.

Eestis ei ole ajalooliselt välja kujunenud ennast poliitiliselt määratlenud ajakirjandust ja piiratud konkurentsiga ajakirjandusturul on muret tekitavaks olukord, kus suurim kvaliteetpäevaleht on kujunemas ühe poliitilise erakonna häälekandjaks.

Allakirjutanud erakonnad soovivad teada: kas Eesti Reformierakonna ideoloogia toetamine on Schibsted Grupi teadlik tegevus ja poliitika või ei sekku nõukogu Postimehe sisulisse tegevusse?

Mainitud Postimehe tegevus on kestnud pikemat aega, kuid allakirjutanud erakondadele sai käesoleva pöördumise esitamise lõplikuks ajendiks Eesti poliitilistes ringkondades ja ka ajakirjanduses avaldatud informatsioon, mille järgi Postimehe vastutav väljaandja Mart Kadastik on nõustanud Eesti Reformierakonna esimeest.

Loodame, et Schibsted Grupi juhatus peab vajalikuks arutada Eesti parlamendis esitatud kuuest erakonnast viie poolt allakirjutatud pöördumist.

Kadri Must, Eesti Keskerakonna peasekretär

Lea Kiivit, Eestimaa Rahvaliidu peasekretär

Aimar Altosaar, Isamaaliidu peasekretär

Rein Org, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär

Ott Lumi, Ühendus Vabariigi Eest – Res Publica peasekretär