•• Mikko Fritze artikkel “Kalasadam – uus anonüümne magala” (14.10.EPL) tekitab soovi teemat kommenteerida, aga ilma liigse emotsioonita. Pro Kapitalile kuulub arvestatav osa Tallinna linnahalli ja Patarei vangla vahele jäävast alast.

Meie ammune soov on teha ala korda, avada linn merele ning luua euroopalik rannaala otse linna südamesse. Usume, et koostöös linnaga suudame luua uhke rannapromenaadi juba 2011. aastaks, mil Tallinnast saab Euroopa kultuuripealinn – kuid vaid juhul, kui planeering kinnitatakse sel aastal. Äärmiselt kahetsusväärne, kuid samas nii eestlaslik oleks see, kui meie eesmärk jääks mõne kibestunud inimese vastuseisu ja asjatundmatu kriitika tõttu teostamata.

Tegelikult peaksime praeguses faasis, mil käib ala üldplaneeringu menetlemine, rääkima piltlikult öeldes kingakarbist, mitte sellest, kas panna sinna puukingad, suveplätud või moekad naistesaapad. Planeeringu vastuvõtmisega alles sisuline töö algab.

Ka Pro Kapital toetab mõtet korraldada arhitektuurivõistlus nii Kalasadama rannaalale, mis muuseas on kogu aeg olnud planeeringu kohustuslik tingimus, kui ka tulevasele hoonestusele ehk majadele. Sest kogu ala peab olema üks terviklik lahendus. Kutsun siin Mikko Fritzet SA Tallinn 2011 esindajana kaasa lööma tulevase võistluse žüriis.

Allan Remmelkoor,

Pro Kapitali juhatuse liige