Kolmekuuse tütre ema Tiina (25) sõnul on lausa imelik, et beebidel on ujumist võimalik õppida nii vähestes kohtades. "Pidevalt kurdetakse, et lapsed upuvad, sest ei oska ujuda, kuid samas pole kuskil ujumist õppidagi," tõdes noor ema.

Tiina on koos tütrega ujumas käinud Mustamäe lastehaiglas ja Kesklinna lastepolikliinikus. "Mustamäel meeldis mulle rohkem, sest ma sain ise koos lapsega basseinis olla ja ka vesi oli väga soe," rääkis naine. "Kesklinnas oli vesi külm ja laps hakkas nutma. Samuti tuli mul last üle serva basseinis ujutada, mis aga väsitab hirmsasti selga."

Tiia käiks meelsasti edasi Mustamäel, kuid seal saavad ujuda enamasti ainult haiglas olevad lapsed. "Tean, et ka Nõmme erapolikliinikus saab ujuda, kuid sealne hind käib mulle üle jõu," tõdes naine.

Kesklinnas pakutakse ujumisinstruktorit

Kesklinna lastepolikliinikus saavad ujumas käia kõik linna beebid ja lapsed. "Tagasi ei ole me kedagi saatnud," kinnitas polikliiniku lastearst Anu Arbet.

Kesklinna lastepolikliinikus saavad nädala sees ujuda haiged lapsed ning reedel ja laupäeval terved lapsed. Haigete laste vanematel tuleb ujumise korra eest maksta 10, tervete vanemail 20 krooni.

Arbet ütles, et vanematel on valida, kas nad ujuvad ise koos lapsega või siis lasevad lapsel ujuda koos instruktoriga. "Lapsega ujuvat isa-ema juhendab ka instruktor," täpsustas lastearst.

Lastepolikliinikus saavad lapsed ujuda väiksemas ja suuremas basseinis. "Päris pisikeste, kuni 9 kuu vanuste bassein on mõõtudes 2x3 meetrit ja vanemate laste oma 4x5 meetrit," rääkis Arbet. "Emad-isad koos beebidega ujuvad ka muidugi suuremas basseinis," lisas lastearst.

Arbeti kinnitusel annab basseinis ujumine lapsele palju. "Ujumine annab kogu eluks vajaliku liikuvuse, vastupidavuse ja ühtlasi ka karastab," loetles ta ujumise kasulikke jooni.

Samuti on ujumine üks parimaid ravimise mooduseid. "Vesiravi kasutatakse tugi- ja liikumisaparaadi, südame, närvisüsteemi ja astmaatiliste haiguste raviks," ütles Arbet. "Neurootilised lapsed, kes muidu kuidagi oma närvilisusest lahti ei saa, elavad ennast vees väga hästi välja ja muutuvad rahulikuks."

Mustamäel eelistatakse haiglalapsi

Mustamäe Lastehaiglasse on tervete lastega ujuma pääseda väga raske. "Enamasti ujuvad meil basseinis lastehaiglas olevad lapsed," tõdes haigla taastusravi osakonna juhataja Leo Tamm.

Kui on võimalik, siis võtab taastusravi osakond vastu ka terveid linnalapsi. "Haiglas olevatele lastele on ujumine tasuta, aga tervete laste ujumise eest tuleb vanematel maksta 30 krooni," ütles Tamm. Väikesed lapsed ujuvad basseinis koos ema või isaga.

Lastehaiglas saavad ujumas hakata käima päris pisikesed lapsed. "Kui lapse nabakönt on ära kukkunud, see juhtub umbes 10.-12. päeval, võib juba lapsega julgesti basseinis ujuda," kinnitas osakonna juhataja. Ujuda võib kasvõi iga päev.

Tamme sõnul on kurb, et väikestel lastel on nii vähe kohti, kus ujumas käia. "Nii beebide kui ka lasteaialaste jaoks peaks olema palju rohkem basseine," märkis Tamm.

Vesi on kõige loomulikum element

Ka Nõmme Erapolikliinikus saavad emad koos beebidega hakata ujumas käima kohe pärast lapse sündimist. Haigla diakonissi Kristiina Rummo sõnul harjub vastsündinu veega palju kiiremini kui mitmekuune laps. "Erinevate andmete põhjal säilib lapsel refleks hinge kinni hoida 3.-6. elukuuni, hiljem tuleb talle seda uuesti õpetama hakata," märkis diakoniss.

Erapolikliinikus käivad ujumas ka last ootavad emad. Samuti on võimalik naistel vette sünnitada. "See on nagu terve ahel, ema on lapsega vees enne lapse sündi, sünnitab vette ja hakkab pärast temaga kohe ujumas käima," rääkis Rummo, kelle hinnangul on vesi beebidele kõige loomulikumaks keskkonnaks.

Last ootavatele emadele maksab ujumise kord 100 krooni, beebidega ujumine 70 krooni ja vette sünnitus 5000 krooni. "Nõmme elanikele maksab vette sünnitus 1000 krooni vähem," täpsustas Rummo.

Vanematele, kes ei saa rahapuudusel lapsega ujumas käia, soovitab Rummo last iga päev vannitada. "Laps peaks üle 36-kraadises vees olema iga päev vähemalt 15 minutit," juhendas Rummo.

Diakonissi sõnul võiksid ka last ootavad emad aeg-ajalt aja maha võtta ning basseinis ujuda või siis lihtsalt vannis olla. "Vesi rahustab ja lõõgastab väga hästi," kinnitas Rummo.

MARIKA RAISKI

koht ujumine tervetele lastele haigetele lastele telefon

Mustamäe haigla 30.- tasuta 525 509

Nõmme Erapolikliinik 70.- 70.- 6701176

Kesklinna Lastepolikliinik 20.- 10.- 681 625