•• Kuulsin Vikerraadio saatest “Rahva teenrid” ühe osalenu repliiki, et kui Nõukogude Liidus ja Saksamaal oleks korraldatud rahvaküsitlus, siis enamik vene ja saksa rahvast oleks toetanud vastavalt Stalinit ja Hitlerit. Ma ei ole sellega absoluutselt nõus.

Olen olnud Venemaal sõjaväes, mitmel pool praktikal ja ka töötanud. Mitte kuskil ei oldud kehtiva režiimiga rahul (välja arvatud juhtivad parteifunktsionäärid). Samal ajal ei olnud ka suurt dissidentlikku liikumist, sest teati, et see oleks likvideeritud kohe. Nagu üks venelasest kullakaevur ütles: “Siin Venemaal on mõttetu minna demokraatiat nõudma loosungiga tänavale, sest võetakse kinni ja pekstakse läbi, ilma et keegi seda teadagi saaks.” Olin Stalini surma ajal sõjaväes ja võin kinnitada, et mitte ükski sõdur ega ohvitser ei nutnud ega kurvastanud Stalini surma puhul. Ka miitinguid ei korraldatud, vaid kästi kuulata raadiot.

Nii Venemaal kui ka Saksamaal haarasid võimu endi kätte võimuahned äärmuslased. Oma diktatuuri elluviimiseks ja hoidmiseks kasutasid nad madala intellektiga ja harimatuid inimesi, kes olid valmis jõhkralt maha suruma igasuguse rahulolematuse.

Venelasi peaks ärevaks tegema Naši-taolised noorteliikumised, kes võivad uuesti kehtestada Stalini- ja Hitleri-aegsega sar-nase reÏiimi, kui võimud ei suuda neid kontrolli all hoida. Küll on venemaalased aga toetanud ja ilmselt toetavad Venemaad kui impeeriumi.

Lembit Uibopuu