Kohati sooviti näidata meest KKK pooldajana, seejärel jälle naiste ning inimõiguste vastasena. Kuna meedialt on tulnud sedavõrd palju kallutatud infot ning mitte midagi seoses tema platvormiga, toon järgnevalt välja tuua põhilised seisukohad, mida Trump oma kampaania käigus esitas. Loodetavasti võimaldab see aru saada, miks võitis ta nii paljude ameeriklaste hääled. Trumpi peamine tees oli sõnum, mis lubas seada Ameerika kõiges esimesele kohale.

1. Trump soovib senisest märksa rohkem raha suunata infrastruktuuri. Plaani on suurendada märkimisväärselt investeeringuid transpordi, telekommunikatsiooni ning vee- ja töökindla elektrivõrgu väljaehitamisesse. Meetod annab tugeva tõuke majandusele, tõstab konkurentsivõimet ning pakub palju uusi töökohti.

2. Trumpi näol on tegemist isikuga, kes ei usu, et kliimasoojenemine on inimtekkeline - pigem usub selle tsüklilisusesse. Ta tahab tühistada toetused, mis on seotud kliimasoojenemise vastu võitlemisega. Kusjuures puudub hea ülevaade, kuhu kulutatavad summad üldse kulutatakse. Selle raha soovib Trump suunata infrastruktuuri.

3. Trump tahab alandada maksusid - teostada läbi aegade üks suurimaid maksulangetusi nii ettevõtetele kui eraisikutele. Ettevõtted lahkuvad USA -st või peidavad kasumeid riigist väljaspool suuresti tänu kõrgetele maksudele. Ettevõtte tulumaks lubati langetada 35% pealt 15%-le.

4. Ehitada välja riigipiir Mehhikoga. Nagu Eestil Venemaaga on ka USA piir Mehhikoga kohati olematu ning sisse voolavad narkootikumid ning mafioosod. Tugeval riigil peab olema riigipiir või nagu Trump seda nimetab - suur MÜÜR suure UKSEGA. Seni ongi irooniline olnud, et USA kaitseb võõrriikide piire, kuid oma piiride haldamisega ei tule toime. Peamine sõnum kõige juures on see, et müüri eest maksab Mehhiko. Selle üle võidakse küll naerda, kuid kui vaadata USA toetusi Mehhikole, siis naeruisu kaob. 2013. aastal ulatus USA poolt välisabi Mehhikole ligikaudu 420 miljoni dollarini. Müüri maksumuseks on hinnatud ~10 miljardit dollarit. Seega ei imestaks, kui vähemasti osaliselt sunnitakse Mehhiko müüriehitust „omast taskust" toetama.

5. Peatada plaanitav moslemi pagulaste sissevool. Läbivaks teesiks on see, et ilma tugeva taustakontrollita ei tohiks immigrante sisse võtta. Trump viitab plaanile kui uuele Trooja hobusele, kus riik veab ise sisse endale ohtlikku kontingenti. Samas häirib teda see, et ükski poliitik ei nimeta asju õigete nimedega - ei ole teada, kust riigist pagulased tulevad ja mis on nende agenda. Sedasi võivad riiki siseneda ka radikaalsed islamiterroristid.

Pagulaslaagrid tuleb luua sõjapõgenikele võimalikult lähedale, mitte neid mööda maailma ringi solgutada. Selles osas plaanib ta nõuda rikaste naftariikide koostööd, kes seni on väga vähe kriisi lahendamisesse kaasa aidanud.

6. Illegaalsed immigrandid tuleb riigist välja saata. Samas on plaanis lihtsustada ja kiirendada legaalselt riiki pääsemise protsessi (nn suur UKS Ameerikasse). Naeruväärne on ka see, et võõrriikide kurjategijaid ei ole võimalik kohati välja saata.

7. Kaubandusdiilid, mis USA-le kasulikud pole, tuleb tühistada või tingimused üle vaadata (nt Hiina toetab riiklikult dumpingustrateegiat ning tegeleb riiklikul tasemel valuutamanipulatsioonidega).

8. NATO osas nõuab Trump lepete täitmist. Kõik liitlased peavad 2% SKP-st sõjalise võimekuse tõstmisele kulutama ja USA ei pea oma taskust teiste riikide julgeolekut kindlustama. Trump soovib moderniseerida ja tugevdada USA sõjaväge, samas vähem olla maailmapolitsei rollis. Eesti koos USA, Kreeka, Ühendkuningriikide ning Poolaga on ainsad, kes 2% SKP-st kaitsekulutustesse suunavad. Kõigi liikmesriikide sarnase panusega võiksime näha märksa võimekamat NATO -t. Samas edusamme on juba näha - Saksamaa plaanib suurendada oma panust enda sõjalise võimekuse tõstmisesse.

9. Trump plaanib vähendada korruptsiooni ja ka regulatsioone, mis kohati on naeruväärsed ja kägistavad ettevõtlust.

10. Trump soovib suurendada toetusi sõjaveteranidele, keda hoitakse ja toetatakse vähem, kui pagulasi.

Ei tundugi ju kõige hullemad ideed? Aga meedia on suutnud nii oskuslikult kõike olulist varjata ning on keskendunud vaid kümne aasta taga meelelahutussaadetes välja öeldule. Ei tasu unustada, et Trumpi on varasemas elus olnud MEELELAHUTUSärimees.

Rahvas ootas pikalt, et keegi astuks välja ja räägiks asjadest nii nagu nad on, mitte ei peituks poliitkorrektsuse taha. Sealjuures tühjadest sõnadest kindlasti ei piisa. Trump on sama juttu rääkinud juba vähemasti 1987. aastast, kus ta andis intervjuu Larry Kingile.

Mõistan, miks USA meedia Trumpi sohu tampinud on, samas jääb arusaamatuks, miks Eesti meedia sellega kaasa läheb. Kahtlustan seda, et minnakse lihtsama vastupanu teed ning faktide uurimise asemel tõlgitakse ümber välismeedia lood.

Üks põhilisi sõnumeid, mis viimastel kampaaniapäevadel läbi kumas oli sõnum, mis lubas Wahingtonis asuva soo kuivendada ning sooelanikud välja ajada (Drain The Swamp).

Soovin president Donald John Trumpile edu ja raudseid närve korruptsiooni väljajuurimisel.