Pole juhuslik, et vähem kui 24 tundi pärast seda, kui Toompea kõikuv koalitsioon on tunnistamas oma aasta suurimat ebaõnnestumist, mille sisuks on Eesti riigile totaalselt vale ja ebaõnnestunud eelarve vastuvõtmine, on pealinna kolmikliit asunud agaralt ründama Tallinna stabiilset ja linlaste enamuse poolehoidu nautivat linnavõimu ja tema linnapead. Ei pea vist ülearu tark olema, et tehakse seda Toompea otseste korralduste ja nõudmiste saatel, mille ainueesmärgiks saab olla vaid enda ebaõnnestumiste varjamine.

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ei vastandu Eesti riigile, vaid Ansipi valitsusele. Ansipi kolme partei valitsus ei ole veel terve Eesti riik, ta pole ka Tallinn, Tartu, Pärnu või mõni teine omavalitsus. Olin pikka aega arvamusel, et Tallinna linnast valitud linnavolinikud seisavad ikkagi Tallinna huvide eest, mitte aga ei torma arutult ja arutut valitsust kaitsma, kuid tunnistan, eksisin jällegi Tallinna opositsioonis. Eeldasin, et teie südame hääl kaalub üles parteipileti.

Ühegi linnavõimu ajal ei ole Tallinnas nii palju arvestatud opositsiooniga. Keskerakonnal on ühised huvid sotsidega, kellega rajame Underi mälestusmärki, IRL-ga teeme tublit koostööd Tondipoiste mälestussamba püstitamisel, rääkimata paljudest teistest opositsiooni eelnõudest, mida oleme toetanud ja kavatsema toetada ka edaspidi.

Opositsiooni hala maamaksu teemal on aga suisa variserlik. Maamaksu tõstsid eelmisel aastal 54 kohalikku omavalitsust. Maamaksu tõstmise temaatika algatas aga reformierakondlastest Keila linnavalitsus, kus maks tõusis lausa kuni kahe protsendini.

Tallinna opositsiooni teadmised käesoleva aasta linnaeelarvest on enam kui nigelad. Võiksite veenduda, et Kalevipoja kujule on planeeritud selleks aastaks 10 miljonit krooni.

Vabadussambale on riigi tugevalt alalaekuvast eelarvest planeeritud kümme korda enam, samal ajal kui Tallinn eelarve defitsiidi all ei kannata.

Ka aritmeetika on lugupeetud opositsioonil nigel. Tallinna praegune linnapea on ametis olnud aastajagu, aastas aga on teatavasti 365 päeva. Kuid eks ühe kalendriaasta päevade pikkuse eitamine ole sama loogiline kui Eesti riigi majandusraskuste eitamine peaministri poolt. Luban, et järgmisel Tallinna linnavolikogu istungil kingin teile Rahvarinde selle aasta ilusa kalendri, kus saate vajadusel päevade arvu aastas ise kokku arvutada.