Andrus Ansip

Reformierakond

Pakume kindlustunnet

1. Reformierakond pakub keerulistel aegadel kindlustunnet. Me oleme hoidnud riigi rahanduse korras ka rasketel kriisiaastatel. Samal ajal hoiame alati meeles ühiskonna nõrgemat osa, näiteks ei allunud valitsus survele vähendada sügavas majanduslanguses pensione. Vastupidi, valitsus otsustas pensione 5% tõsta. Ainult siis, kui majandus on kindlates kätes, saavad kasvada kõigi Eesti inimeste palgad, pensionid ja peretoetused. Ainult siis saame endale lubada Põhjamaade tasemel haridust, turvalisust ning paremat arstiabi.

2. Stabiilse majanduskasvu saavutamine, uute tasuvate töökohtade loomine ja pensionide tõstmine.

3.Aastal 2020 on Eesti jõukam ja haritum, meie majandus on märksa teadmistepõhisem, kõrgtehnoloogilisem ja innovaatilisem. Kindlasti on ka kümne aasta pärast kõige olulisem sellise majandus- ja elukeskkonna loomine, mis tagab Eesti rahva püsimajäämise ja suurima heaolu. Et inimestel oleks hea teenistus, huvitav ja kindlustatud elu. Reformierakond lähtub riigi juhtimisel tervest mõistusest. Me ei ela võlgu oma laste ja tuleviku arvel.

4.Kõige populistlikum on olnud Keskerakonna lubadus Tallinnas vee hind kontroll all hoida. Reaalne elu on tõestanud risti vastupidist.

5. Väga suuri vigu pole tehtud, mida tõestab ka meie riigi kiire taastumine globaalsest majanduskriisist. Aga kindlasti valmistab muret mõne ennast lõhki laenanud kohaliku omavalitsuse vastutustundetu käitumine.

6. Soovitan lugeda Ludwig von Misese „Liberalismi”. See on klassikalise liberalismi kuldteos.

Edgar Savisaar

Keskerakond

Tõestatud lahendused

1. Meid eristab teistest see, et Keskerakond on pakkunud välja kõige konkreetsemad lahendused tööpuuduse vähendamiseks. Veel enam, me pole neid mitte ainult välja pakkunud, vaid ka Tallinnas ellu viinud ning tõestanud, et meie lahendused aitavad ka tegelikult töökohti luua.

2. Kõige tähtsamad teemad järgmiste valimiste eel on tööpuudus, hinnad, jätkusuutlik majanduskasv.

3. Kui jätkame parempoolsete juhtimisel, on aastal 2020 Eestis veel liiga suur vaesus ja meil on samad probleemid, mis nüüd. Ja sama kehtib siis ka aasta  2030, 2040 ja nõnda edasi kohta. Oleme selleks ajaks ilmselt teinud läbi veel ühe majanduslanguse, kuigi võib-olla ajutiselt ka peadpööritava tõusu nagu viimase buumi ajal.

Kui me aga sel korral otsustame, et Eesti võtab uueks arengusuunaks liikumise Põhjamaade eeskujul erinevate ühiskonna-gruppide kaasamise ja võrdsete võimaluste poole, siis on meie mured aastal 2020 hoopis teised ja kergemad. „Teine Eesti” ei ela enam vaesuses, Eestist ei lahkuta tööotsinguile mujale.

4. Mina meenutaksin Reformierakonna möödunud valimiste lubadust kahekordistada pensionid. Populismiks osutus tegelikult kogu paremerakondade programm möödunud valimistel. Eelarve tasakaalust loobuti, maksude alandamise asemel on neid jõuliselt tõstetud.

5. Maksupoliitikas on usutud, et kogu maailm eksib, aga meie oleme targemad. Ja hoolimata sellest, et inimeste elujärg pole madalatest maksudest kuidagi paranenud, on nüri järjekindlusega aetud sama poliitikat, uskudes, et see võiks kuidagi hakata andma teistsuguseid tulemusi.

6.  Brzezinski „Suur malelaud” on üks nendest raamatutest, mida Eesti poliitikud võiksid lugeda, et mõista, et Eesti ei ole maailma naba ega saa kunagi maailma nabaks. Me ei saa lõpmatuseni tunda mõnu sellest, et käitume täpselt vastupidi ülejäänud Euroopale, vastandame end Euroopa suurriikidele ja loodame sellest mingit positiivset efekti.

Minu isiklikke seisukohti võtavad kõige paremini kokku minu raamatud „Usun Eestisse” ja „Peaminister”.

Mart Laar

IRL

Oleme kompleksivabalt isamaalised

1. Praktilist, edasiviivat ja kompleksivaba isamaalisust, mis on valmis Eesti paremast tulevikust lähtuvaid otsuseid langetama ka siis, kui need on esialgu ebapopulaarsed.

2. Kuidas tagada, et keegi ei jääks võimetekohase hariduseta seetõttu, et tal ei jätku selle omandamiseks raha. Kuidas kõige edukamal ja jätkusuutlikumal moel väljuda majanduskriisist ja vähendada tööpuudust. Emapension jt peresid toetavad meetmed. Või lühidalt: tasuta kõrgharidus, töökohad, emapension.

3. Eestlaste arv ja nende soov Eestis elada. Selleks et eesti noored seoksid oma tuleviku Eestiga, peame neile andma võimaluse omandada siin tasuta maailmatasemel haridus ja arendada Eestit viisil, mis loob noortele siin paremaid tulevikuvõimalusi.

Juba praegu töötame välja emapensioni süsteemi aluseid ja usume, et see võimaldab väärtustada mitte ainult laste sünnitamist, vaid ka kasvatamist.

4. Raske valida: kas lubadus viia Eesti 15 aastaga viie Euroopa rikkama riigi hulka või tõsta riigiametnike palgad

25 000 kroonini.

5. Taas kord raske valida, kas maha magatud võimalus euro kasutuselevõtuks 2007. aastal või haldusreformi tegemata jätmine 2001. aastal, kui selleks oli reaalne võimalus.

6. Neid on väga palju. Värskematest nimetaksin Niall Fergusoni „Raha võidukäiku” ja mitte nii värsketest Richard Pipesi „Property and Freedomit” ning hea sõbra Lauri Vahtre „Suurt pettumust”.

Sven Mikser

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Reformierakond oli kõige populistlikum

1. Sotsiaaldemokraadid pakuvad terviklikku lahendust, mis lähtub arusaamast, et Eesti uuele tõusule viimisel on võtme-küsimuseks inimkapitali arendamine. Pakume kompleksset käsitlust riigist, mis ei eksisteeri mitte abstraktsete majandusstatistiliste näitajate maksimeerimiseks, vaid inimeste heaolu ja toimetuleku tagamiseks.

2. Olulisim teema on inimvara arendamine. Kõige suu-rema prioriteetsusega ülesandeks on laste vaesusriskist väljatoomine ja kõigile noortele võimaluste loomine oma potentsiaali maksimaalseks välja-arendamiseks. SDE tahab anda tasuta hariduse mõistele tegeliku sisu – luua kõigile lastega peredele lastehoiuvõimalused, tagada, et ükski laps ei jääks vanemate majandusliku kindlustamatuse tõttu ilma huvi-haridusest, et iga koolilaps saaks kõhu täis, et nominaalajaga edasi jõudvad tudengid saaksid õppetoetust. Ja kolmandaks – loomulikult tuleb tegeleda töö-hõive suurendamiseks võimaluste otsimisega.

3. Demograafiline väljakutse, mis on ühtlasi Eesti põhiseaduslik printsiip: tagada eesti rahva kestmine üle aegade. Sellele on suunatud kõik meie peamised praegused algatused, mis seostuvad laste- ja perepoliitikaga.

4. Ilmselt Reformierakonna 2007. aastal antud lubadus tõsta pensionid ja palgad Soome ja Rootsi tasemele, mida pidavat olema võimalik teha Singapuri-taolise maksusüsteemiga.

5. Õnneks ei ole tõeliselt eksistentsiaalseid üksikvigu tehtud. Aga palju kahju on meile toonud uskumus, et sotsiaal-probleemidega tegelemise võib edasi lükata aega, mil riik on saanud nii rikkaks, et suudab lõpuks nendega toime tulla. Osalt selle tagajärjel on meil näiteks Euroopa Liidu suurim HIV-i nakatunute suhtarv.

6. See ei iseloomusta küll sotsiaaldemokraatlikku maa-ilmavaadet, aga soovitaksin näiteks Benedict Andersoni teost „Imagined Communities: Reflections on the Origins and Spread of Nationalism”. See on huvitav käsitlus rahvusriikluse kontseptsiooni sünnist, mis võiks olla tavapäraseid eestimaiseid arusaamu avardav.

Aleksei Lotman

Eestimaa Rohelised

Tahame murda parteide võimumonopoli

1.  Võimalust kandideerida meie nimekirjas rohelistele olulistes ühiskonnaelu küsimustes lähedastel seisukohtadel olevatel parteiliselt sidumata kandidaatidel, andes neile lubaduse austada nende iseseisvust ka pärast valimisi, ja selget vaadet sellele, kuidas viia ühiskond välja majanduslikust, sotsiaalsest ja ökoloogilisest kriisist.

2. Esiteks, parteide võimumonopoli murdmine, teiseks, majandusliku, sotsiaalse ja ökoloogilise kriisi ületamine ning kolmandaks, rahva ja maa tervis.

3. Mitte keegi pole võimeline täpselt ära arvama, mis on kõige tähtsam teema täpselt kümne aasta pärast, kuid pole raske arvata, mis on läbivalt tähtsaim teema järgneval kümnendil 2011 kuni 2020 – selleks on ühiskonna tõeline jätkusuutlikkus. See tähendab esiteks sellise majanduse arendamist, mis ei toimi tulevaste põlvede arvel. Teiseks tähendab see, et vajame demokraatia jätkuvat uuendamist. 

4. Kõige populistlikum oli Keskerakonna valimislubadus eelmiste riigikogu valimiste eel: mitmekordistada palgad; sellele järgneb tihedas konkurentsis Reformierakonna lubadus jõuda viie rikkama riigi hulka.

5. Veaks tuleb lugeda pikaajaliste eesmärkide ohverdamine lühiajalise kasu nimel, muu hulgas ressursi raiskamise hinnaga toimunud jätkusuutmatu majandusbuum, mis viis vältimatult ka kriisini. Seejuures polnud küll Eesti valitsused kuigivõrd originaalsed, sest sama jätkusuutmatut poliitikat ajas enamik maailma riike alates USA-st.

6. Aldo Leopoldi enam kui pool sajandit tagasi kirjutatud „A Sand County Almanac” on kahtlemata rohelise mõtlemise üks tähtteoseid, mis esimesena pähe tuleb, ja on klassikalise teosena aegumatu. Kõnealuse raamatu üks olulisemaid esseesid „Land Ethic” on õnneks olemas ka eesti keeles. Kõnealuse raamatu ühest teisest esseest pärineb lause, mille võiks vabalt tõlkida nii: „Kes pole talus kunagi elanud, võib kergesti sattuda väärarusaama küüsi, mille kohaselt tuleb soe radiaatorist ja toit poest.” Kahjuks paistab ka osa meie poliitikuist arvavat sama moodi.

Mai Treial

Rahvaliit

Pakume peremeheseisust oma maal

1. Mingil juhul ei paku me tühje lubadusi, ei valeta ega vassi nagu mõni erakond – kuid jäägu see nende südametunnistusele. Küsimus ei ole pakkumises, vaid usalduses ja selles, et arvestataks rahva huve, mitte kitsa ärikildkonna ja väliskapitali huve. Eelkõige taotleme inimlikkust. Sest majandus ei ole ju midagi muud kui ühest küljest ühiskonna arengutaseme näitaja ja teiseks tööriist inimese käes oma vajaduste rahuldamiseks.

Meile ei sobi õnn ja rõõm postuumselt, nagu ka juubeldamine pidevate ebaõnnestumiste ja apsakate puhul ning nende serveerimine ülima õnnestumisena. Me pakume peremeheseisust omal maal ja oma rahva huvide varjamatut arvestamist kõigepealt. Ja mitte keegi peale meie ei paku ametniku reaalse, isikliku vastutuse ja kompetentsuse printsiibi kehtestamist.

2.  Seame keskmesse inimese, tervel mõistusel ja oma rahva huvidel põhineva tegutsemise ning elu ja ettevõtluse võimalikkuse – koos sellega kaasneva väärika elukeskkonnaga – igal pool Eestis. Selleks on kõigepealt vaja tasakaalustatud regionaalpoliitikaga peatada maaelu allakäik, tööpuuduse vähendamisega tagada inimeste igapäevane toimetulek ning parandada meie rahva kehva tervist.

3. Kahtlemata on kõige tähtsam rahva heaolu, tööpuuduse vähendamine, elatustaseme tõstmine, korralik haridus ja hea tervis.

4. Reformierakonna lubadus   viia Eesti Euroopa viie rikkama riigi hulka.

5. Toasooja ja ravimite käibemaksu ja kogu käibemaksu tõstmine 20%-le, samuti aktsiiside tõstmine, mis ühtekokku on põhjustanud meeletu hinnatõusu ja halvendanud inimeste toimetulekut.

6. Kõige paremini kajastub meie maailmavaade Eesti Vabariigi põhiseaduses.

Rahvaliidu esimees Andrus Blok oli väliskomandeeringus, seepärast esindab erakonda küsitluses aseesimees Mai Treial.