Kuid oleme endiselt uhked, et kuulume Euroopa rahvaste perre. Me ei keera Euroopale selga ning teame, et edukas Euroopa Liit on selgelt nii meie endi kui kogu maailma huvides.

Loomulikult muutub meie elu teistsuguseks. Mõistame, et Suurbritannia ei saa lahkuda Euroopa Liidust nii, et kõik jääb endiseks. Mõistame, et pole võimalik nautida liikmelisuse kõiki hüvesid kaasnevaid kohustusi täitmata. Kuid me soovime jätkata koostööd meie ühise kasu huvides.

Niisiis on meie ülesandeks luua uus raamistik, mis võimaldab tihedat majanduspartnerlust, kus need õigused ja kohustused on uues ja teistsuguses tasakaalus. Erinevalt teistest riikidest, kes on pidanud vabakaubandusleppe läbirääkimisi, ei alusta me selle uue suhte loomist tühjalt lehelt. Päeval, mil me liidust lahkume, kehtivad meile Euroopa Liiduga samad reeglid ja regulatsioonid.

Seega on uue majandusliku partnerluse loomise põhiküsimuseks mitte see, kuidas olemasolevaid reegleid ja regulatsioone sarnasemaks muuta, vaid see, mida teha, kui üks pool soovib teha nendes muudatusi.

Samuti on oluline küsimus see, kuidas kanname hoolt nende ELi kodanike eest, kes elavad Suurbritannias ja Euroopa Liidus elavate Ühendkuningriigi kodanike eest. Kinnitan kõikidele Suurbritannias elavatele ELi kodanikele - me soovime, et te jääte, me hindame teie olemasolu ja täname teid meie riigile antud panuse eest. Käimasolevatel läbirääkimistel on minu üheks esimeseks eesmärgiks tagada, et teie elu siin jätkuks nagu varem. Tahan, et kodanike õigusi puudutav kokkulepe kantaks täielikult üle Ühendkuningriigi seadusandlusesse. Mitte kellelegi ei peaks olema põhjust kahelda meie kohtute sõltumatuses ning järjekindluses inimeste õiguste kaitse tagamisel.

Seisame inimõiguste ja õigusriigi eest

Jah, Suurbritannia seisab alati meie sõprade ja liitlaste kõrval vabaduse, demokraatia, inimõiguste ja õigusriigi kaitsel. Meie otsus lahkuda Euroopa Liidust ei tähenda mingil juhul selle pikaajalise pühendumuse lõppu. Sama kehtib meie pühendumusele Euroopa julgeoleku tagamisel.

Ühendkuningriigil on Euroopa suurim julgeolekueelarve ja maailma üks suuremaid arenguabi eelarveid. Meil on laiaulatuslik diplomaatiline võrgustik ning esmaklassilised julgeoleku-, luure- ja korrakaitseteenistused. Soovime ka edaspidi jätkata Euroopa Liiduga võimalikult tihedat koostööd oma kodanike kaitse, oma väärtuste levitamise ning meie ühise kontinendi julgeolu tagamisel. Teisisõnu teeme ettepaneku luua uus, ambitsioonikas strateegiline kokkulepe, mis sisaldab kõikehõlmavat raamistikku tulevikus tehtava julgeoleku-, korrakaitse- ja kriminaalõigusalase koostöö jaoks. Leping Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu vahel.

Ühendkuningriigi pühendumus Euroopa julgeoleku säilitamisele on vankumatu. Ka tulevikus jätkame sõjalise agressiooni, terrorismi ja loodus- või inimtekkeliste katastroofide tõttu kannatavate ELi liikmesriikide toetamist.

Liialdused eelarve teemal

Samuti tahame pakkuda ELi liikmesriikidele, sealhulgas Eestile, kindlust liidu eelarve osas. Mõned eelarve teemal tehtud avaldused on selgelt liialdatud ja edasiminekut pärssivad. Selle küsimuse saame lahendada üksnes osana teiste suuremate teemade osas saavutatavast kokkuleppest. Kuid ma ei taha, et meie partnerid tunneksid hirmu selle pärast, et meie liidust lahkumise tõttu peavad nad käimasoleval eelarveperioodil eelarvesse rohkem panustama või et neile lubatu oodatust väiksemaks jääb. Seega kinnitan veelkord, et Ühendkuningriik täidab oma liikmelisuse perioodil kõiki võetud kohustusi.

Kõik eeltoodud eesmärgid on seatud selleks, et panna alus pikaajalisele suhtele, mille kaudu Euroopa Liit ja Ühendkuningriik saavad teha koostööd kõigi meie kodanike hüvanguks.

Selleks, et jõuda nimetatud uue partnerluseni sujuvalt ja tõrgeteta, on üleminekuperioodi kehtestamine mõlema poole huvides. Üleminekuperioodi pikkus peaks sõltuma sellest, kui kaua kulub aega meie tulevast partnerlust kujundavate protseduuride ettevalmistamiseks ja rakendamiseks. Kuid me eeldame, et see võtab aega umbes kaks aastat.

Oleme praeguseks teinud juba märkimisväärseid edusamme. Kui jätkame lahkumisläbirääkimisi partnerluse ja sõpruse vaimus, siis usun, et leiame oma lahkarvamustele kiire ja väärika lahenduse. Selliselt talitades jäädvustatakse praegune hetk Euroopa ajalukku mitte suhte lõpu vaid uue partnerluse algusena. Sellest saab jagatud tuleviku algus, punkt, millest alates teevad Ühendkuningriik ja Euroopa Liit, tihedalt üksteise kõrval, koostööd kõigi meie inimeste heaolu ja võimaluste nimel.