Vaatad kilu ja muna

„Ma olen oma kolleegiga nõus,” kihistas Vares-Barbarus. „Mina olin teatavasti Pärnus naistearst ja minul polnud ka sügisõhtutel meelelahutusest puudu. Ütlen ausalt, mehed – Pärnu naistel oli, mida vaadata! Mingit kino polnud enam tarviski!”
„Kui sul nii tore elu oli, miks sa siis pärast kommunistiks hakkasid?” küsisin mina.
„Sellepärast, et ma nägin, kuidas töörahvas kannatab.”
„Sealtsamast Pärnu naiste seelikusaba alt nägidki?” sain ma vihaseks. Vares põrnitses mulle vastu, aga siis tuli Tuglas vahele.
„Mehed, mehed, ärge riielge! Meil on ju intelligentne vestlus pooleli. Mina tahtsin öelda, et ka minul polnud sügisõhtutel kunagi igav. Lugesin aina uuesti üle oma vanu novelle ja imestasin, kui hästi ja euroopalikult ma kirjutan! Milline kaunis stiil ja millised täpsed kujundid! Mis on selle kõrval kino?”
„Täitsa õige,” nõustus Oskar Luts. „Mina küll oma jutte üle ei lugenud, mis ma neist ikka loen – aga mina läksin jällegi einelauda. Vaatasin seal oma armsa sõbra Juku Simmi lahket nägu ja vaatasin oma viinapitsi ja vaatasin õlleklaasi ja vaatasin heeringat ja vürtsikilu ja keedetud muna – ja see oli üks tore vaatamine. Ei, ega ma kino kohta ka midagi paha ei ütle – kes tahab, las käib, eks seal ole ka kindlasti, mida vaadata –, aga einelaud… Hm, jaa… Einelaud on pimedatel öödel üks väga huvitav koht.”
„On küll,” nõustusid kõik. Lutsu jutt ajas suu vett jooksma ja ühiselt otsustati, et põrgu puhvet on hetkel kõige õigem koht vestluse jätkamiseks. Ainult Päts läks kinno, sest ta ütles, et pole veel Lotte uut filmi näinud, aga Lotte vanaisa Kutsu-Juku oli olnud tema hea sõber ja klassivend.