„Gruusiat pole kõik riigid täiesti tingimusteta jäägitult kogu aeg toetanud. Alati on teatud ka seda, mida on olukorra kohta öelnud ka Gruusia opositsioon,“ rääkis keskerakondlane Eesmaa Päevaleht Online’ile.

„See, et meil siin Eestis on jäägitu ning ühine heakskiit kõikidele Gruusia sammudele ei ole kogu Euroopat arvestades samasugune igal pool,“ lisas ta.

Eesmaa rääkis, et paljude välisdiplomaatidega suheldes on nende suhtumine Gruusia-Vene relvakonflikti ja eriti selle algusesse pehmelt öeldes teine kui Eestis valitsev arvamus.

„Kriitilisem suhtumine Gruusiasse on EL-i tasemel olemas olnud kogu aeg olemas. Nüüd on tõenäoliselt hakanud rohkem päevavalgele tulema ka faktilist materjali,“ jätkast ta.

Eesmaa hinnangul vajaksid mõlema poole sõja ajal sooritatud ebakonvensionaalsed jõukasutamised ilmtingimata uurimist.

„Venemaa on siinkohal käitunud algusest peale valesti, kuna pole lubanud rahvusvahelisi vaatlejaid ning uurijaid konfliktipiirkonda. Seetõttu on Venemaa väidetesse vähe uskujaid,“ lisas ta.

„Venemaa käitumise suhtes on ainult spekulatsioonid ning peale on jäänud Gruusia poole argumendid, kes lahkelt lubavad oma aladele uurijaid ja vaatlejaid,“ rääkis Eesmaa.

„Eesti välispoliitika suunajate seltskond on mingil määral läinud juba lõpuni ning neil on juba raske tunnistada oma eksimusi. Tõenäoliselt pole isegi lootust muuta suhtumist Gruusiasse ning lõppkokkuvõttes ega siis mingisuguseid ülemäära kahtlasi samme pole ka ju tehtud,“ jätkas ta.

Eesmaa on arvamusel, et konflikti kirjeldamine on toimunud ühe poole vaatenurgast unustades, et ka näiteks Lõuna-Osseetias elavad väga paljud rahvad ning nende vahelised suhted on alati olnud üsna keerulised.

„Eesti positsiooni on iseloomustanud mustvalge lähenemine,“ lisas ta.

„EL-ile on iseloomulikum Soome vaatenurk aga nii pea kui Eestis on keegi üritanud võtta säärast positsiooni, siis on neid alati väga karmilt kritiseeritud,“ sõnas Eesmaa.

„Tõenäoliselt on Eesti Gruusia suunalise poliitika taga siiski rahva enamus ning selles mõttes on meie positsioon just täpselt selline, mida rahva enamus õigeks peab,“ arvas ta.