Eesti energiamajanduse nurgakiviks põlevkivi oli, on ja jääb. Nii kõlas EW aegadel ja ENSV aegadel. Nii kõlas veel kümme aastat tagasi. Siis hakati tasahilju tunnistama, et vist ikka tuleb midagi muud ka silmas pidada. Et võib-olla varud lõpevad. Seejärel hakati juba julgemalt kõnelema, et kui varud ka ei lõpe, siis turgude avanedes põlevkivi lihtsalt ei kanna välja. Sest see on maailma kõige energiavaesem fossiilkütus.

Seda kurba tõsiasja on eestlasel raske omaks võtta. Ometi kirjutasid aastakümnete tagused kooliõpikud, et põleva kivi avastasid meite soost karjused, kes külmal päeval tuld tehes nägid, et oksi pole vaja lisada. Maa ise põleb jalge all.

Müüt müüdiks, nüüd on asjad muutunud paremuse poole. Majandusminister Mihkel Pärnoja tunnistab: pigem tuleb võidelda alternatiivsete kütuste poolt, mitte põlevkivi vastu. See on õige nagu põlev kivi. Oma sõnade kinnituseks plaanib valitsus põlevkivi kaevandamise suurendamist. Hoolimata sellest, et riiklik arengukava näeb ette põlevkivi osatähtsuse vähenemist riigi energiamajanduses. See aga tähendab, et riiklik arengukava on mõeldud ainult siseriiklikuks tarbeks. Kui veame põlevkivi või selle õli välja, siis võib kaevandamine olla lõputu. Vähemasti on seda meelt majandusminister.

Tundub põlevikivistunud aju ideena küll. Kui aga vaadata mitte põleva kivi poolt, siis on põlevkivi Eestile õnnistuseks küll. Meie põlev kivi sunnib liigutama ajusid. Põlevkivi peal on meie energiamajandus kasvanud ja kosunud. Seda on uuritud, selle üle on vaieldud. Nüüdseks on selge, et tuleb hüpata mujale. Ning kummaline küll, ent tegelikult on meie energeetikutel mujale hüppamiseks piisavalt tiibu just tänu põlevkivile. Suuresti just põlevkivikeemikud on Eestisse toonud maailma keemiateadmise. Meie keskkonnaanalüütikud, kirudes põlevkivi, on selle otsas kasvanud. Nüüd pole muud, kui et kogu see teadmiste vägi ja võim laiendada muudelegi energiavaldkondadele. Mis ühiskonna teadmata tasahilju toimubki.

Võib-olla me ei anna endale aru, ent põlevkivi ei lase meie ajudel kivistuda. Või vähemasti põlevkivistuda.