Eesti taasiseseisvumist üles ehitava sõjajärgse ja rahvusriigi ideaale kandva poliitilise põlvkonna osaks peaks jääma nüüd sidususe ja kultuurimälu mõtestamine.

Kultuuri, mälu ja riigi arendamise olulisus on pandud kirja põhiseaduse preambulis. Meie naispresident on võtnud kasutusele uue termini „kodurahvas“.

Rahvusmõiste „eestlane“ lõi Johann Voldemar Jannsen ülemöödunud sajandi keskpaigas. Ta kasutas terminit esmakordselt Perno Postimehe esimeses numbris.

Rahvusliku liikumise üks juhte võttis mõiste kasutusele meie riigirahvaks identifitseerimiseks päriselanike mälus säilinud „maarahva“ asemele. Maarahvas tähendas paganat, mis tuleneb ladinakeelsest sõnast paganus – „maamees, talupoeg“.

Esimese kutselise eesti ajakirjanikuna asutas Jannsen Tartus ajalehe Eesti Postimees. Ta oli laulu- ja mänguseltsi Vanemuine üks asutaja ja juht, osales Tartu Eesti Põllumeeste Seltsi asutamises.

Esimese eesti üldlaulupeo korraldajana lõi ta ligi 150 aastat tagasi peetud laulupeoks meie riigihümni „Mu isamaa, mu õnn ja rõõm“ sõnad.

Keel on elav ja ajaga muutuv organism. Tsaaririigis valitses vene keele mõjuvõim. Eesti omariikluse algusajal oli me riik saksa-vene-eestikeelne. 1930ndate keskel hakkas tõusma maailmas juhtivaks inglise keel.

Eesti keelel puudub sugu. Meessoost „isamaa“ ei ole eestikeelne sõna, vaid laenatud vene keelest. Minule, vanema põlvkonna mäluga, meenub kuuldes sõna „isamaa“ nõuka-aegne venekeelne väljend „Vtoraja, otetšestvennaja“. Nõukogude Liidus nimetati Teist maailmasõda Isamaasõjaks.

Eestlase hingele on kodu püha – nii sõnaline, kui sisuline tähendus. Sootule eesti sõnale „kodu“, on venekeelne vaste dom, mis tähendab tegelikult maja. Nii et kodurahvas on igati mõistlik tänapäeva mitmeid riigikordi üle elanud ja paljude rahvuste segaverelise riigirahva määratlemise termin.

Teiseks pühaks sõnaks eestlasele ehk maarahvale on „maa“. Oma maa eest on palju verd valatud ning kordi usku vahetatud. Nii et, eestimeelne oleks vahetada vene juurtega „isamaa“ meie hümnis tuumaka ühendsõnaga „kodumaa“. Huvitav, mida arvab ideest kodurahvas?