Kaugelt vaadates pole asi üldse selles, nagu oleks Ameerika luure oma arvatavaid vastaseid vanglas väntsutanud ja piinanud. Iga maa sõjamehed kasutaksid piinamist, kui nende suurlinnas oleks toime pandud taoline tapatöö, nagu 2011. aastal New Yorgis ja Washingtonis.

Küsimus on selles, et terroristide piinamise eesmärgiks ei olnud ju Lähis-Ida moslemite ülesärritamine, vaid väljaselgitamine, kelle abil ikkagi korraldati 9/11 kuritöö. Ja ega rohkem rünnakuid plaanis ei ole. (Kahtlustäratavaks asjaoluks 3000 ameeriklast tapnud lennukirünnakute puhul oli see, et esialgsed süüdistatavad vägivaldsed Saudi-Araabia kodanikud pole varem ega hiljem millegi tehniliselt nii täiuslikuga hakkama saanud. Pigem on lõhkeainet täis autodega USA saatkonna väravasse sõidetud või vangisattunud sõduritel noaga päida maha nüsitud.)

Veidral kombel aga on Ameerika jõuametkonnad enamust tõendeid - ükskõik, kui kenal või koledal viisil neid on hangitud - täiesti salajas hoidnud. Isegi oma liitlaste eest. Näiteks täpselt kümme aastat tagasi vedas Toomas Hendrik Ilves siinkirjutajaga kihla, et hangib jänkide käest video või fotod sellest, kuidas väidetav Boeing 757 Pentagoni majja sisse lendab. 10 aastat hiljem võib tõdeda, et see kihlvedu on kaotatud.

Ühtegi muud kohtuprotsessi ei ole selle massimõrva uurimiseks Ameerikas samuti toimuda lastud. Miks täpselt see nii on, võiks uurida ainult USA Senat ise. On tõesti õnnetu lugu, et meie liitlane USA omaenda kodus peab näitama, kui vähe ta hoolib “kiirest ja erapooletust kohtumõistmisest”. See on ju inimõigus.

Ent eilse kogu maailmas vastu kõlanud ettekande põhjal võib kahelda, kas USA julgeolek üldse kavatsebki sõltumatule kohtule esitada mingeid tõendeid selle kohta, kes ja kelle abil 9/11 katastroofi planeeris. Sheikh Mohammed, Bin Laden või keegi kolmas-neljas. Sest tõenäoliselt on “massimõrva aju” Mohammedi käest ligi kahesaja uputamise ja elektrišokiga saadud tõendid väärt sama palju kui rotisitt tema advokaatide kontoris. Ta võib olla lihtsalt hulluks tehtud.

Toon siin allpool ära ainult ühe oma mitmetest naiiivsetest artiklitest selle kohta, kuidas Eesti liitlane USA on maailma avalikkust (kahjuks) lollitanud lubadustega, et kohe-kohe tuleb kohtuprotsess Guantanamos hoitava maailma karmima killeri Sheikh Mohammedi üle. Minu naiivsust näeb sellest, et uskusin Obama valitsuse juttu ja kirjutasin aastal 2012, et kohtuprotsess algab “oktoobris”.

Mis võib olla maailma võimsaima demokraatiariigi — ja NATO eestvedaja — sellise pudrunäpulisuse taga? Kirjutasin oma seisukoha sellest artiklis “USA luure — võimsam presidendist, võimsam kohtust”.

Tundub, et eilne Senati julgeolekukomitee esinaise Dianne Goldman Berman Feinsteini ettekanne kinnitas selle pealkirja kehtivust.