Kui küsisin, kas ma saan keskerakondlasena ja konverentsi külalisena ka sõna tervituseks öelda, siis vastati mulle presiidumist, mida juhatas kandidaat Must isiklikult, et saan küll, aga konverentsi lõpus. Siis, kui kõik tähtsad küsimused juba läbi käidud ja osa delegaate ka saalist lahkunud. Muide, ma polnud ainuke, kelle kõne koosoleku lõppu heideti. Ükski kohale tulnud Keskerakonna juhtfiguur või riigikogu liige ei saanud sõna enne, kui Must valitud sai. Pärast seda võis rääkida, kui palju süda soovis.

Kas keegi on näinud valimiskonverentsi, kus kandidaatidele küsimusi esitada ei saa, toetuskõne pidada ei saa, valijad rääkida ei saa, erinevaid seisukohti võrrelda ei saa. Omades pikka parteistaaži Keskerakonnas, pole mina sellist koosolekut, kui Tartu oma, varem veel kohanud. Rahvas oli kokku aetud vaid selleks, et ühte kandidaati käetõstmisega toetada. Vastaskandidaat Oudekki Loone püüdis küll meelde tuletada, kuidas USA presidendi valimiskampaanias ühe ja sama erakonna sees erinevad vaated kõlavad, kuid see läks juhatajate tropistatud kõrvadele. Nii kujunes konverents ühe kandidaadi kõlavaks kiidulauluks.

Ainsaks asjalikuks analüüsiks Keskerakonna Tartu linna piirkonna konverentsil sai kirurg Nikolai Põdramäe sõnavõtt. Tal õnnestus mikrofoni ette pääseda vaid seepärast, et ka tema kandiatuur saalis üles seati. Ta küsis Mustalt, kui kauaaegselt esimehelt otse: miks Tallinnas on Keskerakonna toetajaskonna protsent mäekõrguselt ülikooli linna omast üle. Tallinnas alati esikoht, aga Tartus on lepitud kohalikel valimistel enamasti ikka kolmanda kohaga. Riigikogu valimistel saadakse vaevalt 1,2 mandaati. Vastust küsimusele saalis ei saadud, kuid kuluaarides ei hoitud kommentaare kokku: Tartus läheb juba aastaid nimekirja vaid üksainus tugev kandidaat ja ülejäänud olgu nõrgad, kes pannakse vaid esinumbrile hääli koguma. Neil endil pole suurt lootust valituks saada.

Kerkis ka küsimus, miks Tartu Keskerakonnas nii vähe ülikooli rahvast on? Must vastas, et pole vähe ja nimetas Keskerakonna professorite kogusse kuuluvad kolm nime. Kus on aga üliõpilastest keskerakondlsed? Miks tudengid professori poolt juhitavat sotsiaalse mõtlemisega erakonda Tartus ei vali, jäigi vastuseta. Kindlasti suudaks rohkem tudengeid tuua valima noor maailmakodanik Loone, kuid tema kandidatuuri tõrjuti.

Kindlasti oli see paljudele meeltmööda. Esimeste hulgas ruttasid valimistulemusi kiitma ja Mustale õnne soovima reformierakondlasest Tartu linnapea Urmas Klaas ja mitmed teised oravapartei liikmed. Arvatavasti meeldis esimees Musta lubadus, et Tartus jääb Keskerakonna organisatsioonis kõik vanaviisi ja nagu uus ehk vana esimees ise ütles, ka tolmunud mööbel, mida konverentsi külalised paigast liigutada püüdsid, tõstetakse homme oma vanale kohale tagasi. Seega jääb Keskerakonna fraktsioon Tartu Linnavolikogus ka edaspidi oravapartei liini kuulekaks elluviijaks. Ülikooli raamatukogu nägi vist esimest korda oma ajaloos konverentsi, kus koosolekust osavõtjad aga ka tervitama tulnud külalised sõnaõigusest hoopis ilma jäeti. Uskumatu, aga see juhtus akadeemilise seltskonna teadmisel ja otsesel juhtimisel.

Niimoodi peeti Eesti suurima, ligi 30% toetusega erakonna aasta tähtsamat foorumit Tartus. Heade mõtete ja akadeemilise nooruse pealinnas. Kindlate nõukaaegsete reeglite järgi, kus valija jäeti arvamusavalduse- ja kõneõiguseta. Talle anti vaid demokraatlik vabadus anda oma kallis hääl ette näidatud ikoonile. Mustas ülikonnas kandidaat pidi kindlasti võitma ja kenas kirjus kostüümis kevadeneiu kindlasti kaotama.