„Ayyyyyyy mi chiquitin!” („Oh sa mu pisike!” – toim) Taoliste hüüete ja muude loendamatute hellitussõnadega kostitavad hispaanlased kõiki lapsi, nii omi kui ka võõraid. Pole vahet, kelle perest, mis rassist või ilmanurgast nood pärit on, oma paid, kallid, musid ja pulgakommid saavad nad kätte ka võhivõõrastelt. Kauplusesse või baari sisenedes (jah, Hispaanias käivad ning teinekord ka kasvavad lapsed sündimisest peale baarides) võidab laps kogu tähelepanu, temaga mängivad ja teevad nalja ühtviisi nii teenindajad kui ka kõrvallaua tädid-onud. Erilise hellusega suhtutakse puuetega lastesse.

Soojemat (nii kliima kui ka suhete mõttes) ja turvalisemat keskkonda on ühele pisikesele inimesele raske ette kujutada. Võin seda väita, sest minu lapsed on suure osa oma kasvueast veetnud just siin. Kiusuvaba koolikeskkond, avala pilguga täiskasvanud ja elementaarne üksteisest hoolimine on selle tagajärg.

Ometi sünnib Hispaaniasse lapsi järjest vähem, 2018. esimese poolaasta jooksul oli see arv 179 794. Olles samal ajal Euroopa pikaealisim rahvus, on surmade arvu kasv rahvastiku vananemise tõttu paratamatu ehk iibesaldo oli miinuses 46 590 inimesega.

Paradoksaalselt näitavad erinevad küsitlused, et pered ihkaksid rohkem lapsi. Ajalooliselt on hispaania perekonnad olnud paljulapselised ning naised põhjamaiste suguõdedega võrreldes märksa kodukesksemad. Veel tänagi pole koduperenaise elukutse mingi haruldus ega ammugi mitte häbi, ent murrang sel teemal on viimaste aastakümnetega ligi hiilinud ja jätnud oma jälje. Pealegi on Hispaania sünnitajate keskmine vanus Euroopa Liidu kõrgeim – 32 aastat. Olles ise kaks esimest last saanud noorukesena ja kolmanda enam-vähem hispaanlannale kohases vanuses, oli mul Hispaaniasse kolides tükk tegemist, et mõistatada, kas need lastekärudega jalutavad vanemad ehk hoopis vanavanemad pole.