Kasv jätkub veelgi – Maxima toob müüjaid lausa Lätist kohale, Lidl plaanib Eestisse uusi kauplusi ning Ülemiste City’sse ja mujale kerkivad uued Selverid.

„Kõigile keskustele tulevikus ostjaid ei jagu,“ kuulutas Tallinna Kaubamaja juht. Küll aga ei usu ta ilmselt, et kaubamaja oleks selles võistluses kaotaja-poolel. Nende uus maja tuleb suurem, uhkem ning korraliku parklaga – mis sest, et muidu püüame südalinnas autoliiklust vähendada.

Ah, et kaubamajal on ilus fassaad ja selle võiks alles hoida? No kui ta muinsuskaitse all pole, siis lammutame ära – progressile ei saa miski vastu!

Sellises kontekstis tunduvad mõttetud arutelud selle üle, kas peaks poed euroopalikult varem kinni panema ja müüjale rohkem puhkust andma. Kui konkurents on tihe, tahab keegi vaevalt varem sulgema hakata.

Ühest küljest võib süüdistada ahnet kaupmeest, kes avab kasumilootuses uusi poode, aga tasub vaid vaadata pildigaleriid mõne poe avamisest, olgu riide- või toidupood, ja on selge, et rahvale kas väga meeldib osta või valdab meid meeletu hirm kõigest paremast ilma jääda. Isegi kui endal vaja pole, tasub võtta!

Usun, et eestlased pole veel valmis selleks, et panna pühapäeviti kõik poed korraga kinni. Alkoholimüügi piirangutega on nüüdseks harjutud, kuid paljudes poodides on siiani enne kella kümmet pikad järjekorrad. Huvitav, kui paljud meist oleks valmis seisma laupäeva õhtul kell viis rõõmsalt terve poe pikkuses järjekorras? Just sellised sabad looklevad näiteks Austrias, kus on pea kõik poed pühapäeviti suletud.

Nagu ikka, tõde on kuskil vahepeal – võiks olla nii üht kui teist. selliseid poode, mis on lahti pärast kümmet, pole peaaegu enam üldse. Osa neist kadus alkoholimüügi piirangute tõttu. Oli minugi viiekorruselise Mustamäe paneelmaja kõrval kunagi üks ööpäev läbi avatud pood. Selliseidki on vaja, sest kõik inimesed ei lõpeta tööd kell kuus või seitse ega liigu sealt otse toiduvarusid täiendama.

Samas pole mõtet ka sellel, et iga viie meetri tagant tuleb vastu toidupood, mis klienti hommikul kaheksast õhtul kümneni teenindab. Mõned ehk võiksidki kell viis uksed kinni panna. Rohkem mitmekülgsust oleks tore.