Tänavu kevadel ühe ürituse käigus sain põgusalt tuttavaks Eesti idufirma Shipitwise`i inimestega. Nende äriks on rahvusvaheline kullerteenus. Näiteks kui ostad Kasahstani portaalist hobuse, siis nemad hoolitsevad täisteenusena selle Eestisse transportimise eest. Või kui Amazon ei saada soovitud kaupa Eestisse, siis nemad lahendavad su mure.

Suve alguses kuulutas Shipitwise sotsiaalmeedias, et nüüd alustavad nad rahastusplatvormil Funderbeam 100 000 euro kogumist. Kuna idufirmasid kiitvaid ja laitvaid artikleid oli juba loetud omajagu, otsustasin omal nahal (rahakotiga) testida, kas kogu Eesti start-up-valdkond on järjekordne hype või on seal ka mingit sisu.

Otsustasin riskida piisavalt väikese summaga, seetõttu põhjalikku finants-, maksu- ja juriidilist analüüsi ei teinud. Minu jaoks piisas nendest argumentidest:

1) Shipitwise`i juhid usuvad ise siiralt oma ettevõttesse;

2) neil on mitukümmend aastat kogemusi logistikasektoris;

3) nad tegutsevad kasvaval turul, sest koos internetikaubanduse levikuga kasvab nõudlus rahvusvahelise kullerteenuse järele.

28. juunil 2016 tegin rahastusplatvormile pangaülekande 1000 eurot ja sain vastu 1000 virtuaalset Shipitwise kaubeldavat osakut ehk token´it. Tore, mõtlesin toona, see raha lendas nüüd küll suure tõenäosusega vastu taevast, sest kes mult ikka neid token´eid kunagi ära osta tahab. Mind valdas sama skeptilisus, mis on ammendavalt kirjas Zirnaski artiklis.

Võta näpust. Septembris saatis Shipitwise oma investoritele aruande, kust sain teada, et nende tokeni kaubeldav väärtus on mõne kuuga tõusnud 1,91 euroni!

Järgmisena oli vaja testida, kui likviidne vara on startup´ide tokenid, ja panin müügikuulutuse üles hinnaga 1,7 eurot osaku kohta. Läks mööda vaid kuus minutit (!), kui saabus teade, et minu token´itele on ostja. Edasine vormistamine võttis rahastusplatvormi inimestel küll ligi nädala aega, kuid eile, 6. oktoobril saabus teade, et minu kontole on üle kantud 1700 eurot.

Tõenäoliselt müüsin alla turuhinna, kuid olen kogemuse võrra rikkam ja teenisin ikkagi 700 eurot kasumit. Mis peamine – sain omal nahal kindluse, et Eesti idufirmad on midagi, millesse investeerimist tasub tõsiselt kaaluda. Olen veendunud, et Eestis on taolisi lugusid tegelikult tuhandeid ja palju suuremates mastaapides. Idufirmadel on kahtlemata vigu ja Eesti IT-sektor oma värviliste sokkidega on jätnud häirivalt õnnelike inimeste mulje, kuid fakt on, et 70% tootlus 101 päevaga on suurepärane investeering.

Head lugejad! Kirjutage oma headest ja halbadest kogemustest idufirmadega. Kaastööd on oodatud aadressile arvamus@delfi.ee.