Kui juba Stalnuhhin Keskerakonna poolt volitati sellel teemal sõna võtma, siis ilmselt seal tõesti pole tiibu, mida kärpida - ongi üks PBK sõprus. Teistpidi on mul väga kurb, et Stalnuhhin ja Ligi tulid konserveerima seda Reformierakonna ja Keskerakonna vastuolu, mida nii PBK kui ka Tallinna Televisiooni olemasolu praegusel kujul ilmselt aitab toita. Ma oleksin oodanud Jürgen Ligilt seda, et Reformierakond tuleb vähemalt eelnõu edasise menetlemisega kaasa ja aitab meiega kaasa mõelda, kuidas paremini omavalitsuste tegevust reguleerida.

Jõudsin selle järelduseni, et tõenäoliselt on suured erakonnad tõesti seda meelt, et nende omavalitsusjuhtidel peab olema see privileeg avalikku raha natukene kuritarvitada. Võib-olla see on niisuguse väikese virutamise mentaliteet. Võib-olla PBK-s käib see suurelt ja Eesti julgeolekut ohustavalt, aga see väikene virutamine on nii kallis, et jumala eest ei puutuks seda privileegi avaliku raha eest saateid osta.

Meie arvates on see olemuslikult vale. Me oleme ka seda meelt, et poliitiline kultuur on igal juhul parem lahendus kui see, et me selliseid olukordi seaduse jõuga lahendame. Antud juhul, eriti PBK kaasuse puhul, on julgeolekuküsimus sellega kaasnevalt siiski nii suur ja nii oluline, et me pakuksime siin lahenduse. Teeksime ettepaneku teha see samm, et korrastada arusaam sellest, mismoodi kohalik omavalitsus oma teavitusega tegeleb, ja panna niisuguste saadete ja artiklite ostmisele piir.

Oleg Samorodni on mulle saatnud väljavõtted Prantsusmaa seadustest, see puudutab küll kommunikatsioonivabaduse seadust, pärineb muide 1986. aastast. Lääne-Euroopa riikides on need seadused reeglina päris vanad, selle alusel on välja antud ka dekreete, mis puudutavad kohalikke omavalitsusi. Seal on öeldud, et tuleb austada poliitilise kallakuga reklaamihõnguliste saadete keeldu. Kindlasti võib selliseid sätteid leida veel mitmete riikide seadusandlusest, kuid igal juhul tuleb siin ja selle teemaga edasi minna. Praeguses olukorras tegelikult keegi isegi ei öelnud seda, et siin võib omavalitsuse õigustes mingisugune riive olla.

Ma arvan, et ei ole. Meie võimuses aga on selline reegel kehtestada, et te avaliku raha eest niisuguseid asju ei osta, teete seda teisiti. Aga seda, nagu täna näha, suured erakonnad Riigikogu saalis ei taha teha. Kui see on Keskerakonnaga seonduvalt mulle siiani arusaadav olnud, siis teiste erakondade puhul on see ikkagi halb üllatus. Ma tuletan veel kord meelde seda, mida ma ka juba varem olen öelnud, et sotsiaaldemokraadid, Jevgeni Ossinovski isikus, on avaliku raha kasutamisele Tallinnas ja ka PBK probleemile andnud ühese ja hukkamõistva hinnangu. Ja seda on täiesti selgelt teinud ka IRL.

Nii et mul on küsimus- miks ei tule vähemalt Reformierakond selle algatusega kaasa, et edasi minna ja leida lahendust. See noot, mis Riigikogu saalis Jürgen Ligi sõnavõtus kõlas, et meile see ju väga ei meeldi, aga las jääda nii kuis oli, on vale noot.

Täna oli riigikogus esimesel lugemisel Vabaerakonna esitatud kohaliku omavalitsuse finantsjuhtimise seaduse muutmise eelnõu, millega soovib erakond piiri panna avalike vahendite eest saadete ostmisele PBK-lt. Eelnõu lükati esimesel lugemisel tagasi ja see langes riigikogu menetlusest välja.