Mitte ainult ettevaatlikud Eesti poliitikud, vaid ka Venemaa ja Iraan arvavad, et pole eriti vahet, kas Ühendriikide presidendivalimised võidab Obama või McCain, kirjutas Herkel oma ajaveebis.

Mõlemad hirmuriigid, nii Iraan kui Venemaa annavad mõista, et ükskõik kumb Valges Majas võimule tuleb, Ameerika jääb kurjaks vaenlaseks ja põhimõttelist vahet ei ole.

Niisiis, kui mõnede Eesti poliitikute „ükspuha” tähendab diplomaatiaharjutust ütlemaks, et mõlemad on meile head, siis Vene-Iraani „ükspuha” tähendab, et mõlemad on halvad.

Iraani välisminister Manoucher Mottaki ütles eelmisel nädalal, et viimase 30 aasta jooksul pole vabariiklastel ja demokraatidel USA tüüri juures mingit erinevust olnud.

Vahe on Iraani välisministri arust üksnes selles, et 30 aasta tagasi pidas 70 protsenti noori Kesk- ja Lähis-Idas Ühendriike positiivseks etaloniks, aga nüüd tervelt 80 protsenti vihkab neid.

Varem on Mottaki öelnud, et ükskõik, kes saab USA presidendiks, on ta sunnitud senist maailmas juhtrolli taotlevat välispoliitikat muutma.

Teatavasti on Iraanil ja Venemaal viimasel ajal palju ühist lisaks inimõiguste rikkumisele ja Ühendriikide maailmasandarmi rolli vastustamisele.
Nii on kaks riiki naftahinna languse tingimustes üles soojendanud gaasikartelli ehk nn. gaasi-OPEC-i loomise, et tarbivaid maid, eeskätt Euroopat karmi hinnadiktaadiga ohjes hoida.

Venemaa juhid kordavad juba pikka aega sama plaati. Ameerika hegemoonia peab lõppema, globaalne kapitalism on surmakriisis, igasugune jutt NATO laienemisest või inimõiguste meenutamisest Venemaale tuleb lõpetada.